Uskoro kontakt centar za bezbednost dece na internetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro kontakt centar za bezbednost dece na internetu

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i kompanija Asseko SEE najavili su danas osnivanje jedinstvenog nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji će građanima omogućiti da prijave štetne, neprimerene i opasne sadržaje.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je taj projekat pokrenut na osnovu Uredbe za bezbednost dece na internetu, koja nalaže prevenciju i edukaciju iz ove oblasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao i osnivanje centra za prijavljivanje svih vrsta zloupotreba interneta.

"Kontakt centar omogućiće roditeljima, nastavnicima, ali i svim drugim građanima, kao i samoj deci, kada posumnjaju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena, da prijave takav slučaj ili sumnju, ali i da se informišu o potencijalnim opasnostima na internetu", izjavila je Matić.

Dodala je da projekat ima za cilj i prevenciju i edukaciju, kao i podizanje nivoa digitalne pismenosti kod svih građana Srbije, koje uključuje i ukazivanje na prednosti korišćenja IKT-a u obrazovanju, poslovanju, svakodnevnom životu.Direktor Sistema integracija Asseco SEE Igor Brnabić rekao je da činjenica da osamdeset posto dece u Srbiji ima profil na društvenim mrežama, da deca počinju da koriste internet u sve ranijem uzrastu, a da roditelji vrlo retko nadgledaju online aktivnosti svoje dece, dovoljno govori o potrebi za unapređenjem bezbednosti dece na Internetu.

"Kol centar za pružanje podrške informacione bezbednosti biće jedinstveno mesto za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa njihovom zaštitom", rekao je on.

Saopšteno je da je ovo prvi projekat te vrste u Srbiji, koji podrazumeva saradnju velikog broja institucija, koje će kroz portal, društvene mreže i putem kol centra, obrađivati pitanja, prijave i žalbe građana iz oblasti bezbednosti dece na internetu.

Kompanija Asseco SEE saopštila je da će kreirati sveobuhvatni informacioni sistem koji će omogućiti prikupljanje i obradu prijava, kao i informisanje i edukaciju građana o svim pitanjima u vezi sa bezbednošću na internetu.

Kako se navodi, aplikacija koja će biti sastavni deo projekta, biće dostupna i predstavnicima nadležnih institucija među kojima su MUP, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo prosvete i druge.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.