Izvor: B92, 29.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uskoro hapšenja zbog Suve Reke"

Beograd -- Narednih dana biće pokrenuta istraga protiv grupe policajaca osumnjičenih za zločine u Suvoj Reci na Kosovu.

Istraga protiv policajaca MUP-a Srbije biće sprovedena zbog sumnje u zločine počinjene tokom NATO-bombardovanja 1999, piše Balkan insajt, pozivajući se na krugove bliske Tužilaštvu za ratne zločine. Balkan Insajt, Internet-izdanje Balkanske istraživačke mreže, navodi da će Tužilaštvo tražiti pokretanje krivičnog postupka protiv 10 policajaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog ubistva više od 50 članova porodice Beriša.

Sumnja se da su tela pomenute porodice sa ostalim ubijenim Albancima u Suvoj Reci tajno preneta u masovnu grobnicu na policijskom poligonu u Batajnici kraj Beograda, a čije je postojanje obelodanjeno u proleće 2001, navodi Balkan insajt.

Balkan insajt dodaje da su među osumnjičenima bivši komandant policijskog odreda i član Glavnog štaba posebnih policijskih jedinica na Kosovu, nekadašnji načelnik SUP-a u jednom kosovskom gradu, bivši komandir lokalne stanice policije na Kosovu, pomoćnik tog komandira i šestočlana grupa zadužena za ubijanje, u kojoj su bila i dva pripadnika tajne policije. Izuzev dvojice, ostali i dalje rade u policiji, a neki su i na veoma odgovornim mestima, navodi Balkan insajt.

Portparol Tužilaštva za ratne Bruno Vekarić rekao je ranije da se do kraja godine mogu očekivati zahtev za sprovođenje istrage i podizanje optužnice za slučajeve masovnih grobnica, odnosno da do kraja godine očekuje zahtev za sprovođenje istrage protiv konkretnih lica.

Ceo tekst istraživačkog tima Balkan insajt iz Beograda i Prištine možete pročitati u Pregledu štampe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.