Uskoro dvaput veće kazne i trajno oduzimanje vozila

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro dvaput veće kazne i trajno oduzimanje vozila

Kazne za korišćenje mobilnog telefona ili nevezivanje sigurnosnog pojasa tokom vožnje uskoro će biti dvostruko veće i iznosiće po 10.000 dinara. Ove novine predviđene su predlogom dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije nakon izbora i formiranja nove vlade.

Svaka SMS poruka ili poziv, sem ako ne koristite blutut uređaj, mogu da sačekaju dok ne parkirate automobil. Korišćenje mobilnog telefona povećava četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << puta mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće. Dopune ZOBS-a predviđaju dvostruko veće novčane kazne za ove prekršaje.

Osim toga, udvostručene su i kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa.

"Statistika je vrlo jasna. Postoje zaista slučajevi da je neko preživeo zbog toga što nije bio vezan, ali to je izuzetak, a ne pravilo. Međutim, problem je što se takve priče prepričavaju kao neke urbane legende, a niko neće da priča o tome da je neko preživeo zato što je imao vezan pojas", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Upravo je statistika neumoljiva kad je reč o upotrebi mobilnog telefona i nevezivanju pojasa. Na primer, vozač koji samo na dve sekunde pogleda u mobilni telefon, u toku vožnje pri brzini od 60 kilometara na sat, izgubi nadzor nad putem u dužini od 35 metara, a utvrđeno je da je 26% nesreća izazvano upravo korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje.

Blizu 140.000 prekršaja nevezivanja pojasa zabeleženo je tokom 2015. godine, iako je rizik 50% manji ako se veže pojas na prednjem sedištu.

Izmene zakona predviđaju još jednu novinu, a to je prvi put mogućnost trajnog oduzimanja vozila onima kod kojih se otkrije preko dva promila alkohola u organizmu.

"On će ostati bez vozila i to trajno, bez obzira da li je (za volanom) vlasnik ili ne. Izuzetak će biti samo ako je vozilo vlasništvo rentakar agencije ili ako je vozilo protivpravno oduzeto", objašnjava Okanović.

U prvih deset meseci 2015. u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginula je 501 osoba, 55 više nego u istom periodu 2014. godine. Svake godine oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nesrećama širom sveta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.