Uskok traži da se Sanaderu oduzme 23,7 miliona kuna

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskok traži da se Sanaderu oduzme 23,7 miliona kuna

ZAGREB - Sanaderovi advokati istaknuli su argumente zbog kojih smatraju da je zbog bitnih povreda krivičnog postupka njihovu klijentu povređeno pravo na pravično suđenje.

Smatramo da je Županijski sud pogriješio što nije primijenio institut proširenog oduzimanja imovinske koristi te je umjesto 23,7 miliona kuna, za koliko je utvrđen nesrazmjer između zakonitih prihoda Ive Sanadera i njegove porodice i njihove imovine, presudio da se od Sanadera i njegove porodice oduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 15,275 miliona kuna, rekla je tužiteljka Gordana Haramija na Vrhovnom sudu.

Državno tužilaštvo nije se, međutim, žalilo na nepravomoćnu presudu od devet godina, na koliko je bivši premijer osuđen u Fimi mediji.

Sanaderovi advokati u svojoj žalbi, koju su danas sažeto iznijeli tročlanom vijeću Vrhovnog suda, istaknuli su argumente zbog kojih smatraju da je zbog bitnih povreda krivičnog postupka njihovu klijentu povređeno pravo na pravično suđenje. Sanader je nepravomoćno osuđen je jer osmislio i osnovao grupu koja je preko firme Fimi media iz institucija i javnih poduzeća izvlačila milione koji su, kao i donacije, završili u crnom stranačkom fondu i njihovim privatnim džepovima.

- Inkriminacije se temelje na iskazima suooptuženih Mladena Barišića, Nevenke Jurak, Ratka Mačeka i Branke Pavošević. Oni su ispitivani na Uskoku, a tijekom rasprave su odbili odgovarati na pitanja obrane. Nema drugih materijalnih ili personalnih dokaza koji bi ukazivali na kaznenu odgovornost Ive Sanadera. Osim iskaza Mladena Barišića nema dokaza da je on Sanaderu predao 15,275 miliona kuna. Čak ni Barišićev vozač niti u jednom dijelu ne potvrđuje Barišićev iskaz da je Sanaderu u njegovu vilu dovezao i predao novac - navela je advokata Jadranka Sloković. Dodala je i kako je tokom postupka došlo do "apsolutno neviđene sprege izvršne vlasti, pravousđa i sedme sile"

- Tajni dokumenti su na dnevnoj bazi izlazili iz Državnog odvjetništva i oni su sigurno ostavili traga na atmosferu u kojoj se suđenje odvijalo. Sudu predajemo dokumente iz tajne policijske akcije "Juda" u kojoj su praćenjem utvrđeni kontakti bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i novinara koji su pisali o Fimi mediji kao i da je tadašnja premijerka Jadranka Kosor bila u neposrednom konataktu sa sudionicima postupka- rekla je advokat Sloković. Dodala je kako im je sud odbio saslušavanje niza svjedoka.

Advokat Čedo Prodanović tvrdi kako je apsolutno nevjerojatno da su svi iz HDZ-a koji su radili s novcem završili na optuženičkoj klupi osim Ivana Jarnjaka, koji je u inkriminirano vrijeme bio glavni tajnik HDZ-a.

- Očito je da je Jarnjak tereteći Sanadera sebi pribavio poziciju koja ga je izbavila od krivičnog progona- ustvrdio je Prodanović.

Potom su i Krešimir Vilajtović i Davor Cahun, advokati Nevenke Jurak i Branke Pavošević, osuđene na dvije i godinu i po dana, istaknuli su zašto smatraju da njihove klijentice trebaju dobiti manju kaznu. Osim priznanja krivnje te loših imovinskih prilika kao argument zašto bi ih trebalo blaže kazniti naveli su i njihovo narušeno zdravlje.

Sjednica Vrhovnog suda nastavlja se u srijedu kada će svoje žalbe u kratkom obliku vijeću iznijeti HDZ i njegovi advokati te firma Fimi media. Prema nepravomoćnoj  presudi HDZ mora vratiti nezakonito stečenih 24,2 miliona kuna i mora platiti per miliona kazne.  Kao zalog HDZ je, podsjetimo, ranije dao i zgradu u kojoj ima sjedište.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.