Uskliknimo s ljubavlju!

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskliknimo s ljubavlju!

Svečanom priredbom u sali crkve Svetog Đorđa u Sent Albansu, kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, đaci i nastavno osoblje škole srpskog jezika "Vuk Stefanović Karadžić" obeležili su zaštitnika svoje škole i podsetili na život srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa srpskog.

Po tradiciji đaci su prethodno prisustvovali večernjoj službi koju je vodio sveštenik protojerej-stavrofor Borislav Petrović, tokom koje je obavljen čin sečenja slavskog kolača. Domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << školske slave bio je učenik Stefan Elez sa svojim roditeljima. Dočekani dugim apluzima đaci srpske škole ušli su u crkvenu salu u pratnji svojih nastavnika.  Protojerej-stavrofor Petrović pozdravio je mališane, đacima i nastavnicima čestitao je slavu, te je podsetio na vredan jubilej koji ove godine obeležava srpska crkva, 800-godišnjicu od njene autokefalnosti.

- Nikada nemojte zaboraviti crkvu, nemojte zaboraviti svoj jezik, ponosite se onim što Srbi imaju, a niko drugi nema - svoju slavu. Dolazite redovno u srpsku školu i pohađajte srpsku školu. Budimo primer svima na ovom kontinentu kakvi ljudi treba da budemo - poručio je deci prota Petrović i podsetio mališane na život Svetog Save.

Školski program započeo je izvođenjem srpske himne "Bože pravde" i Himne Svetom Savi. Učenici prvog i drugog razreda izveli su recitacije: "Na Svetog Savu", "Proslavite velikana" i "U slavu Svetom Savi". Zatim su usledile recitacije đaka trećeg i četvrtog razreda: Stefana, Marka, Ene, Natalije, Alaksandra, Aleksa i Stefana. Recitacijama su se predstavili i đaci starijih razreda.

Aplauze prisutnih pobrala je učenica Nataša Jevđević koja je otpevala "Pesmu o Svetom Savi". Najstariji učenici recitovali su delove iz "Žitija Svetog Simeona", a program je završen pesmom "Negujmo srpski jezik" u izvođenju hora srpske škole.

Prisutni su dugim aplauzima nagradili đake i nastavnike koji su pokazali kako se u njihovoj školi neguje srpski jezik, ali i vršnjačko drugarstvo i ljubav prema školi.

Škola srpskog jezika "Vuk Stefanović Karadžić" je početkom meseca započela ovogodišnju nastavu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.