Usijanje ne istoku: Mogli bi da napadnu Ameriku?

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 13:46

Usijanje ne istoku: Mogli bi da napadnu Ameriku?

Kim Jo Džong iz Severne Koreje poručila je danas da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da izbegavaju, kako je rekla "nepromišljeno delovanje".

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una smatra da bi time SAD mogle da ugroze sopstvenu bezbednost, prenela je centralna severnokorejska državna agencija KCNA.

Komentar Kimove je izrečen nakon što je Džejk Saliven, savetnik Bele kuće zadužen za nacionalnu bezbednost, izrazio zabrinutost SAD da bi Severna Koreja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon prošlonedeljnog testiranja svoje prve interkontinentalne balističke rakete (ICBM) mogla da nastavi sa pripremama za drugo testiranje ICBM, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Države bi trebalo da izbegavaju nepromišljeno delovanje i provociranje Severne Koreje jer bi to moglo da ugrozi njihovu bezbednost", izjavila je Kim Jo Džong. Ona je odbacila pozive SAD na bezuslovne razgovore i ocenila da Sjedinjene Države greše ako veruju da je razoružavanje Severne Koreje moguće.

"SAD se varaju ako veruju da bi privremenim prekidom zajedničkih vojnih vežbi (sa J. Korejom), raspoređivanjem strateškog naoružanja ili ublažavanjem sankcija (S. Koreji) mogle da zaustave naše napredovanje i ostvare naše nepovratno razoružavanje", poručila je Kim Jo Džong.

Pjongjang je nedavno optužio zvanični Vašington navodeći da su američki špijunski avioni preletali ekskluzivnu ekonomsku zonu. Zvanični Pjongjang je osudio nedavno uplovljavanje američke raketne podmornice na nuklearni pogon u južnokorejske teritorijalne vode obećavši preduzimanje recipročnih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.