Usaglašene ključne ekonomske mere

Izvor: RTS, 11.Jun.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašene ključne ekonomske mere

Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente programa ekonomskih mera, nezvanično saznaje RTS. Definitivno neće biti zamrzavanja plata i penzija, a poslednji detalji biće dogovoreni u nedelju uveče.

12.01 - Usaglašeni svi ključni elementi programa ekonomskih mera, a poslednji detalji biće dogovoreni u nedelju uveče, saznaje nezvanično RTS.

11.50 - Završen sastanak lidera vladajuće koalicije u zgradi Vlade.

Na sastanku lidera vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicije usaglašeni su svi ključni elementi programa ekonomskih mera, a poslednji detalji biće dogovoreni u nedelju uveče, saznaje nezvanično RTS.

Pored premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i ministra finasija i privrede Mlađana Dinkića, sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović i guverner Jorgovanka Tabaković, kao i direktor Porske uprave Ivan Simič.

Na prošlom sastanku pre tri dana, dogovoreno je da se plate i penzije neće smanjivati, a očekuje se da će čalanovi valadajuće koalcije na ovom sastanku napraviti nekoliko koraka napred.

Pre svega, očekuje se dogovor o konkretnim merama kojima će se postići uštede od 40 milijardi dinara, po stavkama za svako ministarstvo, potom da se definišu prioriteti kada je reč o preduzećima u restrukturiranju i koje će subvencije biti smanjene i za koliko.

Kako saznaje RTS, postoji saglasnost u vezi sa izmenama Zakona o radu, koje omogućavaju lakše zapošljavanje i otpuštanje i o pojednostavljivanju izdavanja građevinskih dozvola.

Članovi vladajuće koalicije nisu se dogovorili o reformi penzionog sistema, kao i kod toga da li i kada prodati Telekom i šta sa novcem od prodaje.

Sastanku bi trebalo da prisustvuje i guverner Jorgovanka Tabaković koja je juče navela kakve mere se očekuju od Vlade.

Tabakvićeva je ukazala je da Vlada treba da što pre iznese usaglašene mere za smanjenje budžetskog deficita što ne mogu biti mere koje su najlakše za primenu, ni da pogađaju najveći broj ljudi koji su na ivici egzistencije.

"To treba da budu ozbiljne mere koje polaze od države, koja treba da uštedi", rekla je Tabakovićeva i dodala da prostora za štednju ima na subvencijama i procesu restrukturiranja koji mora da se završi.

Nakon sastanka predviđeno je da se lideri vladajuće koalicije o konkretnim merama konsultuju sa stručnjacima. Vrednost dinara pada, što je jedan od signala da se ne sme odugovlačiti sa njihovim donošenjem.

Prema prvobitnim najavama, paket mera trebalo bi da bude obelodanjen za vikend kako bi se krenulo u izradu rebalansa budžeta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usaglašene ključne ekonomske mere

Izvor: RTS, 11.Jun.2013

Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente programa ekonomskih mera. Dogovoren akcioni plan za racionalizaciju javne uprave i javnih preduzeća, a definitivno neće biti zamrzavanja plata i penzija...13.08 - Dogovoren je akcioni plan za racionalizaciju javne uprave i javnih preduzeća,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.