Usaglašena politika svih, našli su protežea - Haradinaja

Izvor: B92, 15.Maj.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Usaglašena politika svih, našli su protežea - Haradinaja"

Peking -- Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da građani Srbije ne treba da brinu zbog izjava Ramuša Haradinaja.

Kako kaže, neće biti nikakve velike Albanije.

Osim toga, on je naveo da Haradinajeve izjave, poput najnovije da Vašington treba da reši stvari između Beograda i Prištine ako Brisel ne može, vidi kao deo usaglašene politike čiji je Haradinaj "proteže".

Vučić je u obraćanju novinarima u Pekingu, upitan da prokomentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu izjavu Haradinaja, rekao da je ne posmatra kao izjavu jednog od lidera na političkoj sceni Prištine.

"Rekao bih da je reč o usaglašenoj politici svih, samo su našli svog 'protežea', Haradinaja, koji to treba da izgovara", rekao je Vučić.

On je dodao da očigledno postoje "određene ideje i planovi i prikriveno saglasje sa delom međunarodne zajednice".

"Ja razumem i njihovu nervozu i zašto to moraju da ponavljaju svaki dan, razumem i da im se žuri, ali građani Srbije ne treba da brinu, neće oni da naprave nikakvu veliku Albaniju. A ja da im pretim ne mogu, niti mi pada na pamet", istakao je premijer.

Kako je rekao, Albanci su ozbiljan narod koji on nikada nije potcenjivao.

"Nikada nisam potcenjivao Albance, reč je o ozbiljnom narodu, koji moramo da poštujemo. Ali, da oni pokore Srbe, pokore Srbiju, ponize Srbiju, unište Srbiju, taj film niko neće moći da gleda, pa ni oni", zaključio je Vučić.

Ramuš Haradinaj izjavio je u petak da bi Srbija trebalo da izbriše KiM iz Ustava, a da će u suprotnom Kosovo recipročno "ucrtati trećinu srpske zemlje na svoju mapu".

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je u emisiji "Rokum rol" na TV Rokum, rekao da Srbija ima agendu da se "ruga Kosovo" u i da bi trebalo reći Evropskoj uniji, a posebno SAD, da "Albanci nisu narod sa kojim neko može da se poigrava i da mu se ruga".

Izjava o "velikoj Albaniji" bilo je i ranije. Albanski premijer Edi Rama prvo je izjavio da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Potom se oglasio predsednik albanskog nacionalnog veća sa sedištem u Bujanovcu Jonuz Musliju rečima da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova", ako izostane njihova evropska perspektiva, ali ne bez Preševa.

Musliju je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova, ali smatra da "bez Niša nema 'velike Albanije'".

Tači je izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Musliju je potom krajem aprila izjavio da je njegov predsednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić.

Kako kaže, ne interesuje ga to što na svim dokumentima piše da živi u Republici Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.