Uručene spomen medalje za učešće u mirovnim misijama UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2011, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene spomen medalje za učešće u mirovnim misijama UN

BEOGRAD -

Ministar odbrane Dragan Šutanovac danas je, povodom Dana pobede nad fašizmom - 9. maja uručio vojne spomen-medalje pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji su učestvovali u multinacionalnim operacijama UN.

Visoka odličja za učešće u mirovnim operacijama UN u Čadu, Kongu i Liberiji dobilo je 40 pripadnika sistema odbrane, kojima je Šutanovac čestitao na uspešnom predstavljaju Vojske Srbije i države u očuvanju globalnog mira.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao da se spomen medalja prvi put uručuju povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, naglasivši da je Srbija tokom svoje istorije uvek bila privržena ciljevima, prvo Društva naroda a kanije UN.

Šutanovac je istakao da je angažovanjem pripadnika sistema odbrane van granica Srbije u međunarodnom okruženju u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

"Nastavljamo tradiciju koja je ustanovljena pre više od 60 godine, davne 1956. godine, prvi put na Sinaju", rekao je on dodavši da se učešćem u mirovnim operacijama UN ali i sa mandatom EU ispunjavaju međunarodne obaveze države.

Prema njegovim rečima, to predstavlja snažan argument spoljne politike za ostvarenje nacionalnih i državnih interesa, a u odnosima sa drugim državama Srbija se tretira kao ravnopravan partner koji učestvuju u očuvanju globalnog mira.

Šutanovac je odao posebno priznanje ženama - vojnim službenicima koje, takođe, učestvuju u mirovnim misijama, ravnopravno sa kolegama.

On je naveo da planirano učešće u okviru mirovnih misija EU, u okviru zajedničke bezbednosne politike omogućava Srbiji da se integriše i tu značajnu oblast EU.

To će povoljno uticati na proces evropskih integracija, i "verujemo da aktivnosti koje sprovode Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije pozitivno utiču na naš prioritetni spoljno politički cilj - članstvo u EU".

Podsetivši da u sve mirovne misije idu oni koji se dobrovoljno prijave, ministar odbrane je izrazio zadovljstvo što je broj dobrovoljaca iz sistema odbrane i policije sve veći.

Šutanovac je podsetio da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova učestvuju u dve policijske, odnosno civilne misije - na Haitiju i u Liberiji.

Prema njegovim rečima, po povratku iz mirovnih misija pripadnici sistema odbrane stečena znanja mogu da koriste u Srbiji, čime naša zemlja jača i sopstvenu bezbednost i doprinosi miru i stabilnosti u svetu, kao i rešavanju svih spornih pitanja mirnim putem.

Vojni službenik Momčilo Terzić i kapetan Ivica Đurić istakli su, u izjavama Tanjugu, da su im stečena iskustva iz učešća u mirovnim misijama UN veoma pozitivna.

"Idem da pomognem ljudima i preporučio bih svima da krenu zato što ima mnogo ljudi koji su i gladni i bolesni i žedni, a humanost mora da pobedi", rekao je Terzić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, kao i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prema odluci Vlade Srbije, usvojenoj u parlamentu krajem februara, pripadnici sistema odbrane i policije i ove godine će učestvovati u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru i, prvi put, na Bliskom istoku i u mirovnim misijama EU u Somaliji i Ugandi. Pripadnici sistema odbrane će učestvovati u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru, gde su već angažovani, a prvi put će učestvovati u mirovnoj misiji UN na Bliskom istoku, kao i u mirovnim operacijama EU u Somaliji i Ugandi.

Pripadnici MUP-a učestvovaće u ovoj godini u mirovnim misijama UN na Haitiju i u Liberiji, gde su već angažovani.

Vojska Srbije će, kako se navodi u odluci, staviti određene kapacitete na raspolaganje UN za angažovanje u multinacionalnim operacijama i zaključiti "stend baj aranžman".

Srpski "plavi šlemovi" su već prisutni i u mirovnoj misiji UN na Kipru, u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta, kao i u Libanu, gde su angažovani u sastavu španskog kontigenta mirovnjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MEDALJE ZA UČESNIKE MIROVNIH MISIJA

Izvor: Kurir, 09.Maj.2011

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije uručio je danas u Beogradu spomen-medalje pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji su učestvovali u međunarodnim mirovnim misijama...Na svečanosti, simbolično organizovanoj 9. maja - na Dan pobede nad fašizmom, odlikovano je 40 pripadnika i pripadnica...

Nastavak na Kurir...

Radivojević: Obuka mirovnjaka i u bazi "Jug"

Izvor: Blic, 09.Maj.2011

BEOGRAD - Načelnik Centra Generalštaba Vojske Srbije za mirovne operacije pukovnik Jelesije Radivojević najavio je danas proširenje sadržaja obuke za te aktivnosti i u bazi "Jug" kod Bujanovca, koja treba da preraste u regionalni Centar za obuku za učešće u mirovnim operacijama..."Nastojimo da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.