Uručene plakete dobitnicima Najplemenitiji podvig godine

Izvor: Studio B, 10.Feb.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene plakete dobitnicima "Najplemenitiji podvig godine"

U tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti", koja je održana 53. put, žiri s Matijom Bećkovićem na čelu, dodelio je četiri zlatne i osam specijalnih plaketa, od kojih dve posthumno.

Plakete za najplemenitiji podvig godine uručene su najboljima među humanim i nesebičnim ljudima. Nigde nije više vrline i nesebičnosti nego među onima koje nepravedno zovemo običnim ljudima. Zato ih svake godine izvodimo na pozornicu i reflektore usmeravamo ka njima. U Skupštini grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dodeljene su tradicionalne zlatne i specijalne plakete za "Najplemenitiji podvig godine".

Najmlađi među junacima, jedanaestogodišnji Nikola Vlajković iz Kraljeva je, posle teškog saobraćajnog udesa u Grčkoj, na povratku sa letovanja, iz zapaljenog automobila izvukao sestru, dok su majka i otac bili zaglavljeni u olupini. Teško povređeni, ipak su uspeli da se spasu, samo nekoliko sekundi pre nego što je eksplodirala boca za plin.

Najplemenitiji u prošloj, 2015. godini, Marko Jakšić, hrabri momak iz Višegrada je bez razmišljanja uleteo u zapaljenu zgradu u Beogradu i sa medicinskim sestrama spasao nemoćne stanare doma.

U akciji ustanovljenoj nakon zemljotresa u Skoplju 1963. godine, dnevni list "Večernje novosti" više od pola veka odaje priznanje deci, pojednicima i grupama istaknutim svojom humanošću, hrabrošću i dobrotom.

Zlatna plaketa koja se dodeljuje posthumno pripala je četvoročlanoj helikopterskoj posadi Vojske Srbije i medicinarima iz Novog Pazara, koji su poginuli pokušavajući da sačuvaju život pet dana starog Šahina Ademovića. Tako neće ostati zaboravljeni Omer Mehić, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić, Dževad Ljajić, Miroslav Veselinović i Ivan Miladinović, posada helikoptera Vojske Srbije i dvoje medicinara iz Novog Pazara koji su poginuli u padu letelice u Surčinu.

Žitelji naselja Stepanovićevo, kod Novog Sada, teško obolelim supružnicima Slaviši (44) i Dragani (40) Gordić pomogli su da makar ne moraju da brinu o budućnosti svoje četvoro dece. Pokrenuli su akciju i omogućili im da otplate kredite koji su ih, uz sve muke zbog bolesti, dodatno plašili i opterećivali.

Specijalnu plaketu dobila je i Slobodanka Lekić, penzionerka iz sela kod Zubinog Potoka, koja od svoje skromne penzije ipak uspeva da odvoji nešto novca kako bi pomagala bolesnima i siromašnima.

Nagrađen je i Iarc Mark Kiting koji se otisnuo u avanturu pešačenja do Krfa i nazad, zajedno sa svojim psom, kako bi sakupio novac za decu obolelu od raka.

Priznanje je dobio i Mustafa Kolenović koji je zaslužan što su sačuvani životi petoro Užičana, među kojima su bili i jedna trudnica i trogodišnji dečak, koji su se davili u Zlatarskom jezeru.

Priznanje za humanost ide u ruke mladića Jovana Simića koji je podigao Srbiju na noge i organizovao jednu od najuspešnijih humanitarnih akcija. Još se pamti neverovatan odziv na aukciju dresova koje je sakupljao čitavu deceniju i koje je prodao da bi pomogao maloj Nađi Novaković.

Pamtićemo i Slavišu Kadića iz Leška koji je nastradao u Sibiru spasavajući kolege iz požara koji je zahvatio radničke barake. Specijalnu plaketu uručićemo i Živoradu Đuriću, poznatom po humanitarnim akcijama u kojima godinama pomaže izbegličkim porodicama, siromašnim đacima, mladim sportistima...

Žirijem je po tradiciji predsedavao akademik Matija Bećković, a u donošenju odluka pomogli su mu između ostalih Dejan Bodiroga, Tanja Bošković i Aleksandar Šapić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.