Uručene nagrade Neven

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade "Neven"

Moša Odalović,Miroljub Milutinović Brada i Uroš Petrović dobitnici su nagrade "Neven" za najbolju dečju knjigu u 2008.godini. Nagrade se dodeljuju u kategoriji beletristike, ilustracije i popularne nauke.

Nagrada "Neven" za beletristiku za 2008. godinu uručena je u Skupštini Beograda, Mošu Odaloviću za knjigu "Gde je lampino dete" u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

Pesniku Mošu Odaloviću nagradu je uručio Ljubivoje Ršumović, predsednik organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Prijatelji dece", koja od 1955. godine, dodeljuje to priznanje.

Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su Vasilije Radakić, Mirjana Bulatović i Dejan Aleksić, a nagrada obuhvata povelju autora Dušana Petričića i novčani iznos.

U obrazloženju žirija se navodi da knjiga "Gde je lampino dete" predstavlja krunu stvaralačkog angažmana Moša Odalovića u srpskom pesništvu za najmlađe.

Nagrada "Neven" za ilustraciju uručena je Miroljubu Milutinoviću Bradi za ilustarciju knjige "Odbrana i vojevanje", koju je objavila izdavačka kuća "Kreativni centar".

Predsednik žirija za dodelu nagrade "Neven" za ilustraciju Boban Savić rekao je da je ta knjiga, pred ilustratora stavila čitav niz složenih zahteva koji se tiču strogog poštovanja faktografije i usaglašavanja likovnog rukopisa sa duhom epohe.

Prema njegovim rečima, preciznim crtežom i uravnoteženim kolorima, Milutinović slika prohujalo vreme opsada tvrđava, vitezova i mehaničkih borbenih naprava, i on je uspeo da na efektan način oživi prizore srednjevekovnog vojevanja na našim prostorima.

Nagradu "Neven" za popularnu nauku dobio je Uroš Petrović za knjigu "Misterije Ginkove ulice", u izdanju "Lagune" iz Beograda.

Predsednica žirija za dodelu ove nagrade Ana Pešikan rekla je da je Petrovićevo delo, knjiga koja je pitka, koja prija, niz koju čitalac klizi i koja mu otvara apetit za još, i zapravo razvija motivaciju za učenje.

Prema njenim rečima, uz malo teksta, i konciznu prezentaciju, u knjizi su izgrađeni likovi i prostor u kome se oni kreću, ali fokus je na razmišljanju, na mozganju, pažljivom posmatranju i pravilnom zaključivanju.

Nagrada za najbolju igračku pripala je proizvođaču "Pertini tojs" za igru Naša čula i kompaniji "Pikom" za slagalicu Alfa sedam.

Nagrada "Neven" uspostavljena je 1955. godine, a kao cilj ima podsticanje stvaralaštva za decu, afirmisanje autora i najuspešnijih ostvarenja za decu.

Nagradu svake godine, u oblastima beletristike, ilustracije i popularne nauke, dodeljuje organizacija "Prijatelji dece Srbije". Neki od dosadašnjih dobitnika te nagrade  su Branko Ćopić, Dušan Radović, Aleksandar Vučo, Stevan Raičković, Dragan Lukić, Laza Lazić, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović i drugi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.