Uručene nagrade Neven

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade "Neven"

Jedna od najstarijih nagrada "Neven" koju od 1955. godine dodeljuje organizacija Prijatelji dece Srbije uručena je za najbolje dečje knjige objavljene u prošloj godini.

U Skupštini grada Beograda uručena je nagrada "Neven" koju od 1955. godine organizacija Prijatelji dece Srbije dodeljuje najboljim knjigama za decu objavljenih u protekloj godini.

Nagrada "Neven" za beletristiku pripala je Branku Stevanoviću za knjigu stihova "Avanture Kraljevića Marka" u izdanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studija "Čekić".

"Ono što je za mene bilo zanimljivo, jeste pokušaj da taj opštepoznati mit o Marku Kraljeviću kao junaku, za razliku od Marka Kraljevića kao poslednjeg krunisanog srpskog kralja, prikažem savremenom detetu sa određenom dozom humora i sa jednom drugarskom pošalicom kao što to predsednik žirija Vladimir Andrić reče", kaže Branko Stevanović .

Boris Kuzmanović nagrađen je za ilustraciju knjige Ljubivoja Ršumovića "Zauvari" koju je objavila Laguna.

"Veliki je izazov raditi ilustraciju za ovakav tekst kakav je Ršum napisao, pogotovo što su bilustracije bile crno-bele pa je samim tim i veliko izbnenađenje što je nagrada došla",kaže Boris Kuzmanović.

Neven za popularnu nauku dodeljen je Milutinu Tadiću za knjigu "Kartografija" u izdanju Kreativnog centra.

Milutin Tadić, objašnjava da koregrafska pismenost danas važna isto koliko i klasična pismenost.

"Zato je bila potrebna jedna ovakva knjiga u kojoj smo na jednostavan način nastojali da kartografiju koja je i nauka i tehnika i umetnost približimo svima od najmlađih učenika osnovne škole do studenata", dodaje Tadić.

Priznanje i mogućnost korišćenja "Dobre igračke" dobili su proizvođači: Škola za roditelje, Centar za unapređivanje životnih aktivnosti i Kockica. Knjige i igračke koje su prispele na konkurs biće date u dobrotvorne svrhe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.