Uručene Politikine nagrade

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene "Politikine" nagrade

Tradicionalne "Politikine" nagrade za likovnu umetnost i najbolje književno delo za mlade uručene beogradskom slikaru Bojanu Bemu i književniku Milenku Bodirogiću.

Beogradskom slikaru Bojanu Bemu uručena godišnja nagrada Politike za likovnu umetnost, dok je Milenku Bodirogiću uručena nagrada Politikinog zabavnika za najbolje književno delo za mlade.

Milenko Bodirogić nagrađen je za knjigu Prognana bića, dok je Bemu nagrada uručena za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izložbu video-radova Kadence, održanu u decembru prošle godine, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Izložbu je činila video-instalacija sastavljena iz tri segmenta: "Bazen", "Stena" i "Tereni".

Bem je u svojim video-radovima predstavio prepoznatljive motive sa svojih slika i crteža - košarkaške i teniske terene na Kalemegdanu, stene na Straževici, bazen.

Predsednica žirija Ljiljana Ćinkul pročitala je obrazloženje u kojem je navedeno da je Bem na suptilan i analitičan način doveo u vezu klasičnu sa digitalnom slikom.

U Politikinom žiriju bili su i istoričari umetnosti Saša Janjić i Jelena Krivokapić, urednica Kulturnog dodatka Politike Vesna Roganović i urednica kulturne rubrike Politike Marija Đorđević.

Biografije dobitnika

Bojan Bem rođen je 1936. u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a afirmisao se radom u klasičnim medijima - crtežu, slici, kolažu.

Od sredine šezdesetih izlagao je na samostalnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. U Pariz je otišao 1985. godine, gde je ostao deceniju i po. Dobitnik je brojnih likovnih priznanja.

Bem je 68. dobitnik Politikine nagrade za likovnu umetnost, koja je ustanovljena 1932. godine. Nagrada se tradicionalno uručuje na Dan Politike, 25. januara.

Nagradu Milenku Bodirogiću, 33. laureatu Politikinog zabavnika, jednoglasno je dodelio žiri u sastavu: Vladica Milosavljević, Timoti Džon Bajford, Miloš Radović, Darko Kocijan i Petar Milatović.

Žiri je ocenio da je Bodirogićeva knjiga, inspirisana srpskom mitologijom, uzbudljiva, maštovita, pametna, neočekivana, strašna, smešna, prelepa i prebogata.

Žiri je preporučio i knjige Vladimira Andrića Čitaj vetru omiljene knjige, Mirjane Bulatović Sanjao sam da mi gori škola, Boška Lomovića Petnaest dana ferija i Branka Stevanovića Ovako je to bilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.