Uručena protestna nota zbog markice sa kartom NDH; Pošta Severne Makedonije se izvinila zbog karte NDH

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 15:49

Uručena protestna nota zbog markice sa kartom NDH; Pošta Severne Makedonije se izvinila zbog karte NDH

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu.

Uručena je povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji", piše u protestnoj noti.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata", ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu ;protestne note.

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači koriščenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.

"Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.