Uručena nagrada Lazar Trifunović

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada "Lazar Trifunović"

Dejan Sretenović dobitnik je nagrade "Lazar Trifunović" za 2008. godinu. Nagrada ustanovljena 1992. dodeljuje se s ciljem da podstiče i neguje kritičku misao o savremenoj likovnoj i vizuelnoj umetnosti u pisanim i elektronskim medijima.

Nagrada "Lazar Trifunović" za 2008. godinu danas je uručena Dejanu Sretenoviću u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograd.

Ovo priznanje se dodeljuje za kritičko pisanje o savremenoj vizuelnoj i likovnoj umetnosti, a komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojoj su bili predsednica žirija dr Milanka Todić, Slobodan Ristić i Radonja Leposavić, odlučila je, krajem prošle godine, da nagrada pripadne Sretenoviću za tekst "Učini to ponovo, umetnost ponovnog odigravanja".

Nagrađeni tekst emitovan je u dva nastavka 23. i 24. marta na Trećem programu Radio Beograda, u okviru ciklusa "Kriza originalnog i savremena umetnost".

U obrazloženju komisija je istakla da "uzbudljiva i učena interpretacija aktuelne umetnosti ponovnog odigravanja Sretenovića donosi ne samo analitički uvid u različita teorijska polazišta fokusirana na vizuelnu interpretaciju prošlosti, nego i dosledno izvedeno kritičko sagledavanje aktuelnih umetničkih inscenacija".

Počev od slavnog "Juriša na zimski dvorac" (1920.), odigravanje prošlosti u sadašnjosti, otvorilo je niz novih čitanja multimedijalne reprezentacije istorije, od avangardnog i TV filma i istorijskog slikarstva do performansa.

Nagrađeni rad upečatljivo govori o umetnosti kao medijatoru između realnosti i memorije, o ukidanju distance izmedu apstraktnog znanja i ličnog iskustva, između onda i sada.

Kritika savremene umetnosti

Nagrada "Lazar Trifunović" ustanovljena je na inicijativu KCB 1992. godine s ciljem da podstiče i neguje kritičku misao o savremenoj likovnoj i vizuelnoj umetnosti u pisanim i elektronskim medijima.

Ovo jedinstveno stručno priznanje dodeljuje se svake godine 14. janura, na rođendan Trifunovića, za stvaralaštvo u prethodnoj godini.

Nagradu, pored plakete i novčanog dela, čini i autorska izložba "Kritičari su izabrali" kojom svake godine počinje izlagačka sezona u galeriji KCB.

Osnivači nagrade su KCB, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Društvo istoričara umetnosti Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Radio-televizija Srbije - Beogradski program i Udruženje likovnih kritičara Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.