Ursula fon der Lajen je užasnuta

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 15:44

Ursula fon der Lajen je "užasnuta"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila da je "duboko uznemirena" slikama iz Pojasa Gaze.

Takođe je istakla da se mora istražiti šta se dogodilo na severu te palestinske enklave, kada je stradalo više desetina Palestinaca koji su čekali u redu za hranu.

"Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze. Moraju se uložiti svi napori da se istraži šta se dogodilo i da se obezbedi transparentnost", napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži X. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ona je dodala da je humanitarna pomoć "spas za one kojima je potrebna", istakavši da je neophodno da pristup humanitarnoj pomoći bude osiguran. "Stojimo uz civile i pozivamo na njihovu zaštitu u skladu sa medjunarodnim pravom", navela je predsednica Evropske komisije.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa saopštila je juče da je u pucnjavi izraelskih vojnika ubijeno više od 100 i ranjeno oko 700 Palestinaca koji su stajali u redu, čekajući hranu.

Sa druge strane, potparol izraelske vlade Avi Himan izjavio je da smrt Palestinaca predstavlja tragičan dogadjaj, ali je naveo da je, prema preliminarnim izveštajima, do incidenta došlo zbog toga što su vozači kamiona iz Gaze sa tovarom upali medju gomilu.

"U nekom trenutku kamioni su bili preplavljeni i vozači kamiona iz Gaze, koji su bili civili, upali su u gomilu ljudi, pregazivši, koliko shvatam, desetine ljudi", rekao je Himan.

Iz izraelske vojske su, medjutim, priznali da su pucali na pojedine Palestince koji su navodno krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.