Uroševac: Dnevno 26 evra za prevoz

Izvor: B92, 15.Jun.2013, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uroševac: Dnevno 26 evra za prevoz

Uroševac -- Sav novac koji zaradi i primi od donatora, porodica Palić iz Uroševca daje za prevoz svoje dece do škole, a dnevno to je 26 evra za petoro dece.

U Uroševcu nema srpskih škola,a najbliža je udalljena vise od 30 kilometara.

Josif Palić plaća prevoz da njegova deca odlaze u školu u najbližim srpskim sredinama Lipljanu i Lapljem Selu. Josif je invalid u penziji , a supruga Lidija nezaposlena. Za školovanje dece najviše izdvajaju. Šest stotina evra mesečno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćaju taksistu, da odveze i vrati decu iz škole. Njihova primanja nisu dovoljna da izmire obaveze.

Svi su odlični učenici . Karolina kaže da u gradu nemaju društvo i da se sa vršnjacima druže samo u školi. Život svoje porodice opisuje veoma teškim.

Kuća Palića je stara. Ima dosta vlage i nema vode. Josif je godinama tražio da mu srpska opština Uroševac izađe u susret i pomogne da renovira kuću.

U rešavanju problema uključila se kancelarija za Kosovo i Metohiju. Planovi su da do početka sledeće školske godine reše problem prevoza do škole i adaptiraju postojeću kucu.

Pored Palića u Uroševcu živi još jedna srpska porodica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.