Uroš Đurić otvorio izložbu u dresu Vojvodine: Praviim najmanje moguće kompromise

Izvor: Blic, 16.Maj.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uroš Đurić otvorio izložbu u dresu Vojvodine: Praviim najmanje moguće kompromise

Video radovi, slike i crteži Uroša Đurića izloženi su u okviru izložbe „Strategija ekscesa ili ko se žuri uleti mu Đurić“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Po prvi put je na jednom mestu predstavljen Đurićev umetnički opus nastajao od kraja osamdesetih do danas.

- Nije reč o retrospektivi jer nema radova koji su u međuvremenu dobli status značajnih jer su većinom u privatnim kolekcijama, a budžet nam nije dozvoljavao da i njih uključimo u izložbu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ipak, izložba je dovoljno reprezntativna jer je reč o radovima iz mog ličnog fundusa, koje ja smatram najvažnimijim i rekao bih da je ova izložba moja lična priča, a ne retrospektiva – kaže Uroš Đurić za "Blic".

Prema njegovim rečima izložba je pravljena kao rad sam po sebi.

- Ovo je pokušaj da se moja dosadašnja umetnička aktivnost i praksa prikažu kao jedinstvena celina, iako su radovi iz različitih ciklusa. Tako su radovi i birani, ne da bi predstavili određeni ciklus već da bi napravili mozaičku priču o mojoj karijeri – objašnjava Đurić.

On je na ovoj izložbi predstavljen kao interdisciplinarni umetnik.

- Radim u različitim medijima u okviru vizuelne umetnosti. Ta intedisciplinarnost nije planska, a često joj je uzrok sam život, ondnosno želja da se preživi. U takvoj situaciji se hvatam onoga što mi je na dohvat ruke i blisko kako bi napravio najmanji mogući kompromis. Moja umetnička aktivnost je onolika koliko imam u džepu, po principu koliko para toliko i muzike. A mislim da je melodija sasvim dobra – dodaje umetnik.

Đurić ističe i da u Srbiji danas ne postoji umetnička scena.

- Ozbiljno se radi na ukidanju umetnosti kao kritičke prakse u društvu, a umetnici postaju sve više dekor. Umetnost je postala usputna društvena delatnost, a ne kao što je svugde u svetu društvena oblast o velikog značaja za zajednicu – smatra Đruić i dodaje da se umetnici takvim odnosima odlično snalaze jer u najtežim vremenima raste umetnost i kultura otpora.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.