Urbanistička kapa za Zlatibor

Izvor: Politika, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urbanistička kapa za Zlatibor

Novi regulacioni plan dozvoljava podizanje individualnih stambenih objekata do 350 kvadratnih metara



Zlatibor – Kome je do nove gradnje na Zlatiboru, neka obavezno računa na pravila i odredbe upravo usvojenog plana generalne regulacije ove planine. Taj dugo očekivani akt – koji treba da uvede planski razvoj, više reda u gradnji i jasnu situaciju šta, kako i pod kojim uslovima investitori mogu da grade – usvojili su minule sedmice odbornici Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštine Čajetina. Završnu reč uskoro daje Ministarstvo za infrastrukturu, nakon čega će krenuti i njegova primena.

Odavno se, pisali smo o tome, pripremao ovaj regulacioni plan. Gradilo se poslednjih godina na Zlatiboru po privremenim pravilima, u ograničenom obimu. I zaista je valjalo doneti taj dugoročni akt, predviđen da ovoj planini "kroji urbanističku kapu" sve do 2020. godine. Počelo je najpre jednom verzijom predloga plana, pa su usledila razna lokalna politička natezanja i nesuglasice, koji su posao usporavali.

Šta se u tom planu, koji zahvata 1.468 hektara naseljenog mesta Zlatibor, nalazi? Suština je sadržana u dva dela: jednom, koji se odnosi na buduću gradnju javnih objekata i infrastrukture, i drugom, koji utvrđuje propise za individualnu izgradnju. A sve to se odnosi na četiri celine Zlatibora, od najužeg centra do udaljenih livada, sa sasvim različitim načinima regulacije.– Plan u javnom delu prednost daje obezbeđenju infrastrukture, predviđa premeštanje pojedinih državnih objekata, podstiče gradnju hotela visoke kategorije, sportskih centara – objašnjava za "Politiku" šef odseka za urbanizam u opštini Čajetina Zoran Militarov. – Recimo, onima koji bi da grade moderne hotele omogućavaju se bolji uslovi i niže cene komunalnog opremanja. Predviđeno je više zona za sportske i rekreativne sadržaje u centru naselja, na Obudojevici, u prostoru iza hotela "Zelenkada". U planu je da zdravstvena stanica, sa ispostavom hitne pomoći, bude u blizini crkve na Zlatiboru, a na Čolovića brdu jedna ambulanta sa apotekom. Pomeraju se ovdašnji objekti uprave i administracije na pogodnije lokacije, otvoriće se uslužno-informativni centar. Za pijacu se pravi zatvoreni objekat. Planirana je izgradnja groblja, uređenje zelenih površina, parkinga, saobraćajnica, pešačkih i biciklističkih staza itd.

Na pitanje šta predviđa plan kad je reč o individualnoj gradnji, koja je poslednjih deceniju-dve bila veoma popularna na Zlatiboru (sagrađeno je mnoštvo objekata apartmanskog tipa), Militarov odgovara da je najuži centar planine uglavnom popunjen, pa u njemu ne postoje uslovi za individualnu stambenu gradnju, već samo za preuređivanje postojećeg:– Plan otvara nove zone za podizanje takvih objekata – naselja Zova i Oko, severozapadno od centra. Stambeni objekti mogu biti najviše sa četiri stambene jedinice, ukupne površine do 350 kvadratnih metara. Preko toga smatraju se poslovnim objektima, turističkim pansionima i hotelima, pa podležu i većim dažbinama – navodi naš sagovornik.

Šta će biti sa odavno započetim sportskim aerodromom na Zlatiboru, pitamo Militarova. Objašnjava nam da u programu na osnovu koga je plan rađen – taj aerodrom nije bio ucrtan, da bi ga obrađivač plana ucrtao po sugestiji iz Ministarstva za infrastrukturu.– Zlatiboru treba sportski aerodrom, ali je i dalje otvoreno pitanje lokacije. To će se razrešiti kroz prostorni plan, koji se radi u opštini Čajetina – tvrdi Zoran Militarov.

Ima tu još niz pojedinosti, detalja i podcelina kojima se glavni strateški urbanistički akt bavi. Svemu valja dodati da opština Čajetina, u saradnji sa državom, sprema velika ulaganja u infrastrukturu da bi plan mogao da zaživi. Po nekim procenama, tridesetak miliona evra u narednih desetak i više godina. Radovi na gasovodu, koji su nedavno započeti, deo su ovih infrastrukturnih planskih aktivnosti.

Branko Pejović

[objavljeno: 08.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.