Uran otkriven pre 235 godina

Izvor: Studnel.com, 13.Mar.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uran otkriven pre 235 godina

Otkrio ju je Vilijam Heršel sasvim slučajno. Naime, on je posmatrao noćno nebo kroz teleskop, koji je sam dizajnirao, u potrazi za binarnim zvezdama. Onda je ugledao nešto što mu je zaličilo na kometu, ali je pažljivim posmatranjem sledećih nekoliko noći i izračunavanjem brzine kretanja tog tela, utvrdio da se kreće suviše sporo za jednu kometu. Tada je došao do zaključka da bi to morala biti nova planeta. Hteo je da joj da naziv po engleskom kralju Džordžu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << III, ali je kasnije predloženo da se planeti da naziv u skladu sa dotadašnjom tradicijom – da nosi naziv nekog grčkog boga. Tako je dobila naziv Uran, po bratu boginje Gaje i ocu Titana i Kiklopa.
Inače, 13. mart 1781. nije bio datum kada je Uran prvi put primećen. Desilo se to 1690, 1750. i 1769, ali su je prethodni istraživači smatrali zvezdom. Osim same planete Heršel je otkrio i Uranova dva od 27 meseca. Uran je planeta koja ima najveći prečnik, ali manju masu od Neptuna, pa je to čini trećom po veličini u našem Sunčevom sistemu. Posetila ga je samo jedna svemirska letelica sa Zemlje Vojadžer 2, koja je otkrila još 10 Uranovih meseca.
Izvori: nineplanets.org, universetoday.com, coolcosmos.ipac.caltech.edu.

na danasnji danplanetauranotkricedogadjaj

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.