Uragan Dorijan se kreće prema Floridi, proglašen je ekstremno opasnim

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan Dorijan se kreće prema Floridi, proglašen je ekstremno opasnim

Prema obali SAD kreće se uragan Dorijan koji je okarakterisan kao ekstremno opasna oluja.

Tu kategorizaciju postavio je Nacionalni centar za uragane SAD.

Uragan Dorijan ide prema Bahamima i obali Floride podstican toplim vodama Atlantskog okeana te preti da će prerasti u opasnu oluju treće kategorije.

Dorijan je ranije okrznuo Karibe, ne nanevši veću materijalnu štetu. Očekuje se međutim da će uragan ojačati te da će u sledećih nekoliko dana Bahame >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jugoistok Sjedinjenih Država pogoditi kiše, jaki vetrovi i za život opasni talasi, objavio je Nacionalni centar za uragane smešten u Majamiju.

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je stanovnike Floride da se pridržavaju službenih upozorenja.

Guverner Ron de Santis proglasio je vanredno stanje u sredu i pozvao stanovnike koji žive duž istočne obale da naprave zalihe hrane i vode za najmanje sedam dana.

"Čini se da će uragan Dorijan pogoditi Floridu u nedelju u noći", napisao je Tramp na Tviteru. "Budite spremni i, molim vas, sledite državna i savezna uputstva, biće to snažan uragan, možda jedan od najjačih!"

Američka obalska straža u sredu je rekla da sva plovila u luci Ki Vest treba skloniti u sigurna skloništa pre početka vikenda na Praznik rada, a brodovi za duge plovidbe moraju planirati napuštanje luke pre početka oluje.

Očekuje se da bi Dorijan, koji je još oluja prve kategorije, mogao prerasti u oluju treće kategorije na Safir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, s vetrovima jačim od 178 kilometara na sat, dok ne dosegne kopno, verovatno istočnu obalu Floride u ponedeljak te pre nego što se zadrži nad središnjom Floridom u utorak, rekli su prognostičari Nacionalnog centra za uragane.

Prema dosadašnjoj putanji, očekuje se da će se uragan kretati u smeru istočno od jugoistočnog i središnjeg dela Bahama danas i u petak, rekli su prognostičari te dodali da će zahvatiti severozapad Bahama u subotu.

Očekuje se da će prerasti u jak uragan do petka po podne i nastaviti tom žestinom dok ne pređe na kopno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.