Urađeno 200 biopsija bubrega

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urađeno 200 biopsija bubrega

BANJALUKA - Ljekari Odjeljenja za nefrologiju Klinike za unutrašnje bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka (UBKC) uradili su dvije stotine biopsija bubrega, veoma važne procedure u dijagnostici bubrežnih oboljenja, kao i sistemskih oboljenja sa zahvatanjem bubrega.

Nakon biopsije bubrega patolog izdaje patohistološki nalaz, na osnovu kojeg se sprovodi kompletno liječenje ovih pacijenata na Odjeljenju nefrologije.

Ranije su svi pacijenti kod kojih je postojala >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << indikacija za biopsiju bubrega upućivani u medicinske centre u Srbiji, najčešće u Beograd, a sama dijagnostička procedura zahtijeva duži boravak u bolnici.

Njena primjena na Odjeljenju nefrologije Univerzitetske bolnice omogućila je pacijentima komfornije liječenje i smanjenje troškova liječenja.

Inače, prva biopsija bubrega urađena je 16. aprila 2007. godine, te se ovaj datum smatra važnim za razvoj dijagnostike u nefrologiji u Kliničkom centru.

"Prema našim saznanjima, u Bosni i Hercegovini je dosad urađeno oko šest stotina biopsija u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, što govori u prilog činjenici da je u UBKC BL izvršena trećina od ukupnog broja biopsija", navode u ovoj ustanovi.

Tim medicinskog osoblja koji izvodi ovu proceduru čine Milorad Grujičić, nefrolog, Branislav Gašić, nefrolog, Goran Topić, specijalizant nefrologije, Aleksandra Salapura-Dugonjić, patolog, i medicinske sestre Veselinka Stjepanović, Gordana Katalina i Pamela Narić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.