Uputstvo za vožnju preko granice

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za vožnju preko granice

Propisi o obaveznoj opremi automobila razlikuju se od zemlje do zemlje, pa vozači moraju da se obaveste pre nego što krenu na put. Uz zeleni karton, potrebni su međunarodna vozačka dozvola, a neke zemlje uz atest za plin traže i protivpožarni aparat.

Ako planirate odlazak u inostranstvo automobilom i nabavili ste paket prve pomoći i neophodnu dodatnu autoopremu, trebalo bi da je proverite i uporedite sa spiskom opreme koji važi u zemlji u koju putujete.

Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o bezbednosti saobraćaja sličan je u gotovo svim evropskim zemljama, međutim, kazne se razlikuju, pa stručnjaci savetuju da je jedino bezbedno, ali i najjeftinije - pridržavati se svih pravila.

Od dokumenta pre svih potreban je zeleni karton. Ako ga niste dobili uz polisu morate naknadno platiti 2.000 din, u osiguranju koje vam je izdalo polisu.

Za zemlje Evropske unije obavezna je i međunarodna vozačka dozvola, koja košta takođe 2.000 dinara i važi tri godine. Ako se automobil ne vodi na vas, potrebno je ovlašćenje za upravljanje automobilom u inostranstvu, koje košta 1.500 din.

Međunarodna vozačka dozvola nije obavezna za Hrvatsku i Sloveniju, a u Crnu Goru možete ići sa najmanje naknadno pribavljenih dokumenta.

"Za Crnu Goru nije obavezan 'zeleni karton', ni međunarodna vozačka dozvola, a ovlašćenje je dovoljno ono koje se uzima u sudu, ili opštini. Osim ličnih dokumenata za odrasle, za predškolsku dece je dovoljna krštenica i zdravstvena knjžica, a za školarce je potreban neki dokument sa fotografijom, može i đačka knjižica", kaže Zorica Bilibajkić, AMSS.

Od opreme, proverite da li ste spakovali prvu pomoć, pakovanje rezervnih sijalica, sajlu za vuču vozila i fluorescentni prsluk koji mora biti na dohvat ruke.

U slučaju da, na primer, nemate ovaj prsluk, koji koštaju dva do tri evra, rizikujete kaznu od 40 evra. Atest za plinski uređaj je neophodan, a pojedine zemlje traže i protivpožarne aparate.

"Protivpožarni aparat, od dva kilograma, traže Rumunija, Bugarska i Grčka, a za one koji imaju plin, aparat je neophodan i za odlazak u Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju", kaže Artur Poletan iz AMSS-a.

U Austriji, Mađarskoj i Sloveniji za plaćanje putarine se koriste vinjete, koje možete da kupite odmah po prelasku granice.

Obavezno poštujte ograničenja brzine, jer su kazne rigorozne i iznose od nekoliko stotina do 1.000 evra. Na autoputevima se uglavnom se toleriše prekoračenje od 10 do15 kilometara na sat, ali za više se obavezno naplaćuje kazna.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Saveti za vožnju preko granice

Izvor: MojAuto, 05.Jul.2011

  Sezona odmora je već uveliko počela, a sa njom i pripreme oko organizacije puta. Svakako da je tehnička ispravnost vozila od najveće važnosti, a za one koji planiraju automobilom preko granice dobro je napomenuti šta je sve potrebno od papira. Neophodno je da se svaki vozač raspita šta je...

Nastavak na MojAuto...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.