Uputstvo lovcima u Čačku: Vadite oči zečevima

Izvor: Večernje novosti, 31.Okt.2012, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo lovcima u Čačku: Vadite oči zečevima

ČAČANSKI lovci nedavno su od nadležnih u Lovištu Čačak dobili naredbu da nakon ulova, zečevima - izvade oči, stave ih u alkohol i dostave ih u prostorije lovačkih udruženja. Uz ovo morbidno uputstvo lovci su dobili i upozorenje da će, ukoliko to ne učine, snositi posledice, odnosno da će im biti zabranjen lov.Lovci iz brojnih lovačkih udruženja u ovom kraju kažu da neće pristati na ovaj stravičan masakr, i da neće postupiti po uputstvu. Sa druge strane, u Lovištu Čačak objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da je to deo istraživanja kako bi se utvrdila brojnost zečeva i da je zapravo sve u interesu samih lovaca.- Uputstvo smo dobili još pre desetak dana i rečeno nam je da od svakog ulovljenog zeca moramo da izvadimo oko, i to po tačno utvrđenim metodama, odnosno vrhom kašičice ili viljuškom, a potom da oko stavimo u alkohol i odnesemo u lovačko udruženje - ispričali su nam čačanski lovci. - Zaprećeno nam je da ako to ne učinimo nećemo dobiti lovnu listu za neki drugi dan, što automatski znači da nećemo smeti da lovimo. Taj postupak je svakom normalnom čoveku morbidan i teško nam je da to uradimo. Smatramo da 90 odsto lovaca neće postupiti po ovim uputstvima.U Lovištu Čačak ističu da se ova metoda sprovodi isključivo kako bi se utvrdila brojnost zečeva, njihova starost, ali i razlozi za njihovo nestajanje. Priznaju da je postupak uistinu morbidan, ali poručuju lovcima koji to ne mogu da učine da je dovoljno da zecu odseku glavu, pa će oni uraditi ostatak posla.- Primerke šaljemo u Lovački savez Srbije. Moramo imati najmanje 30 pari očiju zečeva, koje ćemo poslati u laboratoriju, gde će se ispitati njihova starost. To nam je značajno da vidimo kakav nam je godišnji prirast zečeva u lovištu, jer je evidentno da brojnost iz godine u godinu opada i na ovaj način pokušavamo da saznamo zašto ih je sve manje - kazao je upravnik Lovišta Čačak Bratislav Bojović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Uputstvo lovcima u Čačku: Zečevima vaditi oči i dostavljati u Opštinu

Izvor: Blic, 31.Okt.2012

Lovci iz Mrčajevaca bili su šokirani kada im je iz Lovačkog saveza Srbije stiglo obavezujuće uputstvo da nakon lova zečevima izvade oči i da ih potopljene u alkohol dostave kancelariji Lovačkog društva u Čačku. Potom se, na osnovu strukture i težina oka, određuje starost zeca, a samim tim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.