Uputstva za pešake - za ne daj Bože (VIDEO)

Izvor: Mondo, 24.Apr.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstva za pešake - za ne daj Bože (VIDEO)

Profesionalna kaskaderka savetuje kako da reagujete u slučaju da auto naleće na vas.

Foto: YouTube/screenshot/euroncapcom

"Auto udario pešaka!" - jedan je od čestih naslova koji završava na stranicama crne hronike, iako je pešak, na sreću, otišao sa mesta nesreće kao da se ništa nije dogodilo.

Razloga za srećan ishod može biti nekoliko. Pre svega, tu je vozač ili, u poslednje vreme, automobil, od čije reakcije zavisi koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će brzo ukočiti vozilo. Bitan je i faktor sreće.

A postoji i tehnika koju treba primenjivati u slučajevima kada procenite da ne možete da izbegnete kontakt sa vozilom.

Ovi saveti se odnose na bliske kontakte sa vozilima na čiju haubu je moguće naskočiti. Dakle, autobusi, kamioni i glomazna SUV vozila su i dalje za 100-postotno izbegavanje.

Temi Berd, profesionalna holivudska kaskaderka, kaže da je vreme reakcije od presudnog značaja.

"Najbitnija stvar je naskočiti na haubu jer ne želite da vas auto udari prednjim delom i odbaci na put", rekla je Berd za emisiju "Insajd edišn".

Ovo je njen savet kako treba reagovati.

"Postarajte se da vam noga bude što bliže automobilu, ali da imate prostora da naskočite bokom na haubu. Ruke treba da su vam pored glave, kako biste je zaštitili od udarca u haubu ili prednje staklo", kaže Berd i dodaje da i u slučaju da bežite od automobila treba da probate da naskočite leđima na haubu.

Ako osoba i izađe iz ovakvog bliskog susreta potpuno nepovređena, morala bi da se javi doktoru. Čak i ako se oseća dobro, moguće je da je povređen neki unutrašnji organ.

"Nemojte da vas udar adrenalina zavara da ste u redu", savet je lekara.

Pogledajte i kompletan prilog:



Izvor: YouTube/Inside Edition

I proizvođači automobila polažu veliku pažnju na ovu problematiku. Tako se prilikom dizajniranja prednje maske i haube veliki akcenat stavlja i na zaštitu pešaka. Ovo je jedan od četiri elementa koja se ocenjuju na testovima bezbednosti.

Foto: Mondo/Marko Tanasković

Prema EuroNCAP rangiranju, "VW arteon" je trenutno najsigurniji automobili po pešake, sa ocenom u ovoj kategoriji od 85 odsto. Slede dva Subaru modela, "XV" i "impreza", i dva BMW-a, serije 6 GT i serije 5. Zanimljivo je da je u prvih deset i kabasti "mercedes X klase".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.