Upućen zahtev za izručenje Ejupa Ganića

Izvor: Blic, 10.Mar.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upućen zahtev za izručenje Ejupa Ganića

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da je danas nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji radi predaje Ganića (64) Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Britanski sud odredio je da Srbija molbu za izručenje Ganića i prateću sudsku dokumentaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da dostavi do 7. aprila. Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Dodik: Silajdžić zloupotrebio funkciju

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je odlazak predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u London u posetu Ejupu Ganiću zloupotreba funkcije. "Ako koristi funkciju predsedavajućeg Predsedništva BiH da se upliće u pravosudni sudski postupak, onda je reč o političkoj poruci koja ovde nije dobrodošla", rekao je Dodik.

On tvrdi da Silajdžić na taj način želi da izvrši politički pritisak na britansko pravosuđe. "Ne mislim da postoji neka velika ljubav izmedju Silajdžića i Ganića. Mislim da Silajdžić više brani sebe, da ga ne bi zadesila

ista sudbina jer je i on tokom rata imao veliku ulogu u rukovođenju i političkoj pripremi rata". Silajdžić je danas otputovao u London, gde će se sastati predstavnicima vlasti Velike Britanije i Ganićem, ukoliko on sutra ne bude pušten iz pritvora.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ganić je rođen u Srbiji, kod Novog Pazara. U politiku je ušao kao član Predsedništva Stranke reformskih snaga BiH, u Predsedništvo BiH izabran je 1990. godine, a na početku rata (1992) bio je predsednik Kriznog štaba BiH.

Kao član Predsedništva BiH i potpredsednik Federacije BiH Ganić je 23. jula 1996. doputovao u prvu zvaničnu posetu SR Jugoslaviji posle rata, gde je razgovarao sa zvaničnicima SRJ i sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, na čiji poziv je i došao u Beograd.

Funkciju predsednika Federacije BiH obavljao je i od 28. decembra 1999. do 28. februara 2001. Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte potvrdila je 3. juna 2004. da Tribunal u Hagu vodi istragu protiv Ejupa Ganića.

Zahtev za izručenje Ganića pogoršao odnose BiH-Srbija

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocenio je danas da je zahtev Srbije za ekstradiciju ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića uticalo na ponovno pogoršanje stanja kako unutar BiH, tako i odnosa na relaciji BiH - Srbija.

"Upravo sada kada smo se nadali da su neke stvari između BiH i Srbije krenule u dobrom pravcu, posebno nakon izjava predsednika Tadića da Srbija neće podržati cepanje BiH i najava o usvajanju rezolucije o Srebrenici, došao je ovaj zahtev za ekstradiciju Ganića. Normalno je da odgovornost za sve ovo snosi i bosanskohercegovačko pravosuđe zato što nikada nije procesuiralo zločin u Dobrovoljačkoj jer, da je to urađeno, sada ne bilo problema koji prirodno ponovo opterećuju odnose naših dveju zemalja’, rekao je Tihić.

On kaže da je pravosudnim organima BiH bilo potrebno "dosta i vremena i hrabrosti” da dodje do zaključenja Sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći sa Srbijom i da sada, kada on postoji, predstavnici nadležnih ministarstava "treba da sednu I da se dogovore o ustupanju predmeta”.

Tihić je rekao da je SDA pokrenula peticiju za oslobađanje Ganića, da će potpisi biti sakupljani do četvrtka, a onda će ih predate ambasadoru Velike Britanije u Sarajevu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presedan ako Britanija ne izruči Ganića

Izvor: RTV Pink, 10.Mar.2010

. . . Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je da će biti presedan ako Velika Britanija odbije da isporuči člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji, kao i potvrda da u zapadnom pravosuđu "Srbi imaju poseban tretman". .

Nastavak na RTV Pink...

Srbija traži izručenje Ejupa Ganića

Izvor: Danas, 10.Mar.2010

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Viši sud u Londonu razmatraće danas Ganićevu žalbu na odluku Okružnog suda da ne bude pušten na slobodu uz kauciju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.