Uprkos svemu, isplovili su

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 08:48

Uprkos svemu, isplovili su

Četiri katarska tankera s tečnim gasom nastavila su plovidbu Crvenim morem ka Sueckom kanalu, nakon nekoliko dana pauze zbog napada jemenskih Huta.

Huti napadaju komercijalne brodove koji plove kroz Crveno more pokušavajući, kako tvrde, da pruže podršku Palestincima u ratu sa Izraelom, prenosi Rojters.

Napadi jemenskih pobunjenika poremetili su trgovinu na glavnoj pomorskoj ruti koja povezuje istok i zapad i kojom se obavlja oko 12 odsto globalnog pomorskog transporta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon američkih i britanskih vazdušnih udara na ciljeve Huta u Jemenu, pobunjenici su u ponedeljak najavili da ce proširiti svoje napade u Crvenom moru i na američke brodove.

Katarski tanker Al Rekaiat nastavio je plovidbu kroz Crveno more i sada se krece ka Kataru, a plovila Al Garia, Al Huvaila i Al Nuaman, natovarena katarskim gasom promenila su kurs, ali i dalje nastoje da se domognu Sueckog kanala.

Mnogi brodovi koji plove ka Evropi su primorani da se preusmere na dužu rutu oko Afrike, preko Rta dobre nade.

Analitičari procenjuju da ta ruta produžava trasport iz Katara ka Evropi za devet do 18 dana, što dovodi do kašnjenja isporuka, navodi Rojters.

Agencija dodaje da su trenutni nivoi popunjenosti skladišta gasa u Evropi dobri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.