Uprkos određenom otporu: Makron se založio za pomirenje sa Alžirom

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 23:36

"Uprkos određenom otporu": Makron se založio za pomirenje sa Alžirom

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je danas volju za pomirenjem uspomena izmedju Francuza i Alžiraca uprkos "odredjenom otporu" u Alžiru.

"Verujem da tu volju široko deli predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun Tebboune. Tačno je da treba da sa računa i na određeni otpor", rekao je Makron za list Figaro .

Francuski predsednik je ocenio kao neprihvatljivu izjavu nedavnu alžirskog ministra rada Hašemija Džaabuba koji je rekao da je Francuska "tradicionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i večiti neprijatelj" Alžiraca.

Tradicionalno osetljivi odnosi Francuske i Alžira nedavno su zahladneli posle odlaganja putovanja francuskog premijera Žana Kasteksa Alžiru.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira 1962. godine, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja.

Te dve zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obaveštajnih službi, ali bolnu kolonijalnu prošlost. A u Francuskoj živi i velika alžirska zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makron za pomirenje sa Alžirom

Izvor: N1 televizija, 19.Apr.2021, 07:40

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je volju za pomirenjem uspomena između Francuza i Alžiraca uprkos "određenom otporu" u Alžiru.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.