Uprkos finansijskim nedaćama, praznici veseli u Crnoj Gori

Izvor: Southeast European Times, 05.Jan.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos finansijskim nedaćama, praznici veseli u Crnoj Gori

Iako se njihova ekonomija bori da se oporavi od globalne finansijske krize, Crnogorci ostaju pozitivni u prazničnoj sezoni.

05/01/2010

Marina Roganović za Southeast European Times iz Podgorice -- 05/01/10

Pravoslavni Božić razlikuje se od katoličkog, zapadnog Božića, pre svega na sledeća dva načina -- proslavlja se 7. januara i ne uključuje velike troškove.

"Da, svi osećamo efekte ekonomske krize, ali ne moram da potrošim mnogo novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za Božić. Moja porodica će se okupiti i zajedno ćemo uživati u prazniku, kao što to radimo svake godine. To je suština Božića", kaže Jasna Krivokapić iz Nikšića.

Marko Bulatović, vlasnik prodavnice igračaka u Podgorici, ukazao je da nije zabeleženo veliko povećanje u prodaji. Međutim, rekao je Bulatović, "Crnogorci počinju polako da usvajaju običaj razmene poklona za oba Božića, posebno kada su u pitanju deca".

Danas manji broj Crnogoraca ima na raspolaganju prihode potrebne za kupovinu poklona svojim najmilijima nego u pet godina ekonomskog buma koji je prethodio 2009. godini. Crnogorski Institut za zapošljavanje saopštio je da je stopa nezaposlenosti nastavila da raste 16. nedelju za redom krajem godine. Zaključno sa krajem decembra, u agenciji je bilo registrovano 29.870 nezaposlenih osoba, što predstavlja 11,31 odsto ukupne radne snage zemlje. Ministar finansija Igor Lukšić rekao je novinarima da se očekje da stopa nezaposlenosti "ostane nepromenjena, na 10,5 do 11 odsto u 2010. godini, ili da dođe do marginalnog povećanja".

Međutim, vlada predviđa blagi oporavak i ekonomski rast u novoj godini. U saopštenju za medije objavljenom odmah posle usvajanja budžeta za 2010. godinu 17. decembra, Lukšić je naveo: "Vlada Crne Gore predviđa povećanje ekonomije zemlje za 0,5 odsto u 2010. godini, nakon očekivanog smanjenja od 4 odsto u ovoj godini."

Guverner Centralne banke Ljubiša Krgović bio je malo pesimističniji u pogledu pada BDP-a, predviđajući da će on iznositi 5 odsto u 2009. godini.

Očigledan znak ekonomskih problema je činjenica da je Budva bila jedini grad domaćin besplatnog koncerta povodom dočeka 2010. godine, za razliku od najmanje šest gradova koji su to uradili prošle godine.

Crnogorska mesta za zabavu morala su napornije da rade da bi privukla goste za doček Nove godine. Većina njih ponudila je neograničeno konzumiranje hrane i pića za fiksnu cenu, dok su prošle godine uspevali da prođu samo sa besplatnom čašom šampanjca u ponoć i predjelom ranije tokom večeri.

Ta taktika donela je rezultate, bar u podgoričkom Pabu 111, gde su lokalni gosti pili i plesali celu noć. Suzana Ostojić koja veruje u astrologiju izjavila je: "Izgubila sam posao pre dve nedelje, ali sam ipak došla i zabavljala se, zato što verujem da će ova godina imati bolju putanju oko sunca nego prošla. Ja sam u horoskopu Lav i Tigar i 2010. godina će biti moja godina!"

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.