Upristojavanje Skupštine

Izvor: RTS, 08.Apr.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upristojavanje Skupštine

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio da je jučerašnja rasprava u Skupštini bila grozna i apelovao na poslanike da ne vređaju jedni druge. Tomislav Nikolić kaže da se stidi, Velimir Ilić pokazao negativne rezultate alko testa.

Posle psovki u Skupštini Srbije, predsednik Boris Tadić apelovao je na parlamentarce i političare da ne vređaju jedni druge. Ocenjujući da je jučerašnja rasprava u Skupštini bila grozna, podsetio je političare da imaju posebnu odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se ponašaju pristojno i bez agresije u javnoj komunikaciji.

Predsednik je istakao da decentralizacija, koja je u sredu bila povod za burnu diskusiju u parlamentu, zahteva ozbiljnu diskusiju jer se tiče života građana.

"To je nacionalna tema, ne tema jedne stranke ili pojedinca. To je temeljno pitanje koja ne dozvoljava nikakvu nepristojnost i agresiju", rekao je Tadić.

Jedan od aktera skupštinske rasprave, lider naprednjaka Tomislav Nikolić, rekao je da se stidi, što mu se pred uključenim mikrofonom omakla psovka.

"Moja kazna je što sam morao da se izvinim Mlađanu Dinkiću. Ja sam svoju kaznu primio, rekao sam nešto što ne ide u javnost, što ne treba da ide u javnost, čega bih mogao i da se stidim, ali je situacija tog dana bila takva da su verovatno mnogi opsovali, ali sam ja jedini uhvaćen", rekao je lider SNS-a.

Nikolić je dodao i da je Mlađan Dinkić "juče učinio dela zbog kojih više ne bi smeo da uđe u Skupštinu".

Velimir Ilić se nije izvinio za pogrdne reči koje je uputio ministru Mlađanu Dinkiću, ali je zbog prozivki Nenada Čanka da ne pije vodu i zahteva Suzane Grubješić da se poslanici testiraju na alkohol, doneo rezultate alko testa, u kojem, kako kaže, nema prisustva alkohola.

"Sve što su tražili dao sam da se proveri, tražili su izveštaj o radu ministarstva - proverili smo, tražili su izveštaj budžetske inspekcije - provereno 10 puta, revizorske komisije - sve je u redu, tražili su alkotest - sve je u redu. Ja sad tražim za njih test ko se od njih drogira", rekao je Ilić.

Većina osuđuje psovke

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović pregledala je snimak jučerašnje sednice i za sutra zakazala konsultacije. Većina poslanika najoštrije osuđuje psovke i uvrede u parlamentarnoj raspravi.

Funkcioner DSS-a Zoran Šami rekao da su se neki poslanici, ali i ministar "ponašali onako kako se ne treba ponašati nigde, a pogotovo ne u ovako visokom domu".

Jelena Trivan iz Demokratske stranke ocenila je da bi u ovom slučaju, "koji je verovatno najflagrantnije kršenje Poslovnika, trebalo da se reaguje i da se tom kaznom pokaže odnos Skupštine prema takvom ponašanju".

Iako nije praksa da se opomene izriču naknadno, zbog psovki u skupštinskoj sali Tomislav Nikolić mogao bi da bude novčano kažnjen iznosom od 3.000 do 32.000 dinara.

Međutim, u Poslovniku postoji i drastičnija kazna, a to je udaljavanje sa sednice i to u trajanju od 20 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.