Upravo otkriveno: Rusi su imali plan. Trebalo je da ga spasu, ali...

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 14:17

Upravo otkriveno: Rusi su imali plan. Trebalo je da ga spasu, ali...

Ruski dobrovoljački korpus imao je razrađen plan kako da spase sada već mrtvog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Kako piše nemački list Bild, oni su pokušali da spasu Navaljnog iz zabačenog i surovog zatvora i prebace ga na granicu sa Ukrajinom. Dobrovoljački korpus imao je razrađen plan.

List navodi da je plan Ruskog dobrovoljačkog korpusa, jedinice sastavljene od Rusa protivnika Vladimira Putina koja se bori na strani Ukrajinaca, bio da se Navaljni oslobodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napadom na konvoj kojim je prevožen u “Polarni vuk”, odnosno u kaznenu koloniju IK-3 u ruskom arktičkom krugu koji se nalazi 1.900 km od Moskve.

Bild je naveo da je preneo post s društvenih mreža tog korpusa, u kojem se opisuje da je plan bio da borci te jedinice Navaljnog izvuku iz konvoja za prevoz do IK-3 u oblasti Jamal-Nenec, i da se odmah premesti na granicu s Ukrajinom.

Grupa je odmah nakon napada trebalo da krene prema Ukrajini, gde bi se spojili s obaveštajnom grupom Ruskog dobrovoljačkog korpusa, a krajnji cilj je bio da se zatraži azil za Navaljnog.

U svemu je interesantno i da ti antiputinovci imaju simpatizere i u ruskom zatvorskom sistemu, piše Bild, ali se navodi da ni oni nisu bili dovoljni da se namera ne razotkrije.

“Datum i vreme premeštaja u zatvorsku koloniju nekoliko puta su menjali, a kada je konačno počeo premeštaj Navaljnog, grupa nije imala vremena da dođe do područja planiranog za izvođenje ove operacije, objašnjavaju iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa”, prenosi Večernji list.

Kada je Navaljni umro, navodi se da je grupa planirala novu akciju kojom bi Navaljnog izvukli iz ovog surovog zatvora. Posebno je zanimljivo što je ova grupa objavila i nekoliko skrinšotova na kojima je navodno preminuli ruski opozicioni lider na prelaznoj tački gde je trebalo da bude premešten u “Polarni vuk”.

Jedan snimak Navaljnog prikazuje u zatvorskoj krojačnici, a drugi u kancelariji upravnika zatvora.

“Odmetnuti” Rusi su objavili i plan lokacije, kao i informacije o radnicima zatvorskog sistema. Ali za sve je bilo prekasno jer je 16. februara Navaljni umro u zatvorskoj koloniji.

“Nažalost, nismo uspeli da spasemo Alekseja. Ali još je na stotine političkih zatvorenika lišenih slobode. Verujemo i radimo na tome da ih izvučemo iz kandži režima na ovaj ili onaj način”, navela je Ruska doborovoljačka garda.

Podseća se da još uvek nije jasno kakvu tačno vezu imaju sa organizacijom Navaljnog. Ono što se zna o njima jeste da su 2. marta 2023. tvrdili da su prešli granicu i izveli napad u selima Ljubečane i Sušani, u Brjanskoj oblasti.

Službena Rusija je rekla da su napadači pucali na automobil, ubivši dva civila, pre nego što ih je Federalna služba bezbednosti prisilila da se vrate u Ukrajinu.

Rusija je 9. marta pokrenula baraž raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu u, kako je nazvala, "odmazdi" za napad. Ruski dobrovoljački korpus preuzeo je odgovornost za navodni prekogranični napad i objavio video-zapise naoružanih ljudi u Ljubečanu s njihovim oznakama, pozivajući Ruse da "ustanu i bore se" protiv vlasti Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.