Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2017, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upravnici zgrada - mogućnost i po potrebi i prinuda

Prvi profesionalni upravnici zgrada danas su dobili licence. Sa novim Zakonom o stanovanju stiglo je prvih dvesta licenciranih upravnika, ali i brojne nepoznanice o njihovom budućem radu - pre svega visina naknade i način angažovanja. Procene su da he Srbiji potrebno oko 10.000 profesionalaca za upravljanje višespratnicama.

Izvor: N1

Šesdesetsedmogodišnji Mirko Vuletić volonterski vodi nekoliko ulaza jedne novobeogradske zgrade, a sa licencom profesionalnog upravnika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ima šansu da, kako kaže, uhvati poslednji voz i svoj rad sa stanarima ubuduće naplati.

"Da bi mi bili angažovani, sada sa ovom licencom koju sam danas dobio, mi moramo da nađemo nekog poslodavca, neku firmu koja se bavi tom vrstom delatnošću i koja može mene ili slične meni da anagažuje, u protivnom, ja ne mogu da budem angažovan", kaže Vuletić.

Profesionalni upravnik može da zarađuje i ako se registruje kao pravno lice, ali ne zna se koliko.

"Cena će tek da bude određena. Lokalne samouprave treba da donesu odluku i da kažu koji je minimum cene rada za profesionalnog upravnika po stanu, a mi u zavisnosti od našeg umeća možemo da pregovaramo", dodaje on.

Iako iz Ministarstva infrastrukture podvlače da profesionalno upravljanje nije obaveza već mogućnost, posla za lokalne samouprave biće tamo gde među stanarima nema dogovora.

U tom slučaju, upravo ti stanari prijavljuju tu situaciju jedinici lokalne samouprave, prijavljuju komunalnoj inspekciji koja nakon toga postavlja sa liste profesionalnoh upravnika jednog kao prinudnog upravnika u toj zgradi, a ta prinudna uprava može trajati i traje samo onoliko koliko stanarima treba da se dogovore.

 Put do sloge i bezbednog života je, dodaju nadležni, popločan izborom - volontersko ili profesionalno upravljanje, za koje će građani morati da se opredele do kraja godine. Upravnici se, pak, žale da im je u javnosti na teret stavljeno više ovlašćenja nego što zakon propisuje, i kao primer navode evidenciju vlasnika i podstanara zgrade.

"Mi nismo dužni da prijavljujemo podstanare Poreskoj upravi. Apsolutno ne. Striktno nam je na obuci naglašeno šta smemo, a šta ne. Ovo su sve špekulacije", kaže Ljubinka Pejčić, profesionalna upravnica.

Spona između građana i zakona - tako opisuju profesionalne upravnike iz Privredne komore Srbije koja će, osim obuke i licenciranja, ubuduće izricati mere i u slučaju kršenja etičkih normi koje još nisu donete - oduzimati licence.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Stigli prvi profesionalni upravnici zgrada

Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2017

Prvi profesionalni upravnici zgrada danas su dobili licence. Sa novim Zakonom o stanovanju stiglo je prvih dvesta licenciranih upravnika, ali i brojne nepoznanice o njihovom budućem radu - pre svega visina naknade i način angažovanja. Procene su da he Srbiji potrebno oko 10.000 profesionalaca za upravljanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.