Upozorenje za Srbiju: Mnogo opasnije od projekta Velike Albanije

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 08:34

Upozorenje za Srbiju: Mnogo opasnije od projekta Velike Albanije

Više se ne radi o velikoalbanskoj ideji, već o njenoj realizaciji uz podršku međunarodne zajednice.

Ovo upozorenje je saopštio predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i naglasio da ga od toga ipak više plaši opremanje i obučavanje buduće tzv. kosovske vojske što je, kako ocenjuje, najveća pretnja ne samo za opstanak i bezbednost srpskog naroda, već i po regionalnu bezbednost.

Drecun je za Tanjug ocenio da je više nego jasno da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekat Velike Albanije ne može da bude realizovan bez podrške vodećih zapadnih zemalja, koje ne čine ništa da ga preduprede, već pomažu proglašavajući KiM državom.

"Tog trenutka ako bi se sve to desilo bila bi rasturena i Severna Makedonija i Crna Gora i jug centralne Srbije bi planuo, jer niko ne bi mogao da ih zaustavi u realizaciji tog projekta. Svako zalaganje da Beograd prizna lažnu nezavisnost Kosova i Prištini omogući članstvo u UN je zapravo zalaganje za velikoalbanski projekat", rekao je Drecun upitan da prokomentariše ocenu predsednika Srbije da je politika stvaranja Velike Albanije proces koji će se nastaviti i da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće zaustaviti.

Za tu predsednikovu izjavu Drecun kaže da je utemeljena na činjenicama.

Prema rečima Drecuna, svi albanski lideri regiona, bez obzira na razmirice, okrenuti su ka zajedničkom cilju stvaranja jedinstvene etničke države i zato je Kurti u Tetovu, gde su ga nazvali "nekakvim premijerom svih Albanaca", proglasio pobedu svih Albanaca.

Drecun ipak kaže da ga mnogo više zabiranjava i vojni plan zbog koga Srbija mora da upali crvenu lampicu jer Zapad intenzivno oprema i obučava buduću vojsku Kosova - sadašnje tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Kaže da nije slučajno sto Albanci šalju poruke na koje Zapad ne reaguje da je KBS naslednica OVK - terorističke udarne pesnice za nasilnu realizaciju velikoalbanskog projekta.

Drecun smatra da je koncept "Velike Albanije" napravljen kao kontrateg za uravnoteženje Srbije i srpskog činioca na Balkanu.

Na pitanje da li očekuje da će međunarodna zajednica ipak odreagovati na sve te poteze kaže da Zapad neće ništa učiniti jer je projekat Velike Albanije zamišljen kao teg za zaustavljanje dominantog srpskog činioca na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.