Upozorenje na terorizam: Nekoliko evropskih zemalja u opasnosti

Izvor: B92, 24.Dec.2023, 00:51

Upozorenje na terorizam: Nekoliko evropskih zemalja u opasnosti

Nakon posebnog upozorenja na terorizam, od večeras je u toku velika operacija u Kelnskoj katedrali.

Bezbednosne vlasti Austrije, Nemačke i Španije dobile su naznake da bi neka islamistička teroristička ćelija možda želela da izvrši nekoliko napada u Evropi u novogodišnjoj noći ili Božiću.

Ciljevi bi takođe mogli uključiti božićne službe u Kelnu, Beču i Madridu. Prema informacijama BILD-a, prva hapšenja od strane specijalnih jedinica danas su izvršena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beču i jedno u Nemačkoj

Bečka policija je uveče izvestila da zbog trenutne procene opasnosti od strane Kancelarije za zaštitu ustava i stalnog povećanja nivoa uzbune od terorizma, generalno postoji povećan rizik u Austriji tokom božićnih praznika, prenosi Bild.

Pošto teroristički akteri širom Evrope pozivaju na napade na hrišćanske događaje, posebno oko 24. decembra, bezbednosne vlasti su pojačale odgovarajuće zaštitne mere u javnim prostorima u Beču i saveznim državama.

Portparol policije Kelna izjavio je da zbog zbog upozorenja na opasnost za Kelnsku katedralu, policija Kelna će od večeras preduzeti posebne zaštitne mere. Policija neće komentarisati detalje dostupnih nalaza zbog istrage Službe državne bezbednosti policije koja je u toku.

Šef policije Kelna Mihael Eser, koji vodi operaciju, objašnjava mere bezbednosti.

"Čak i ako se referenca odnosi na doček Nove godine, mi ćemo ove večeri uzeti u obzir sve kako bismo obezbedili bezbednost posetilaca katedrale na Badnje veče. U koordinaciji sa službenikom za bezbednost katedralnog kaptola, katedrala se pretresa psima tragačima posle večernje mise, a zatim se zaključava. Sutra će svi posetioci biti pregledani pre ulaska u crkvu", rekao je portparol.

Ove mere predostrožnosti služe za održavanje opšte bezbednosti ljudi u Austriji. Tokom božićnih praznika biće pojačane policijske mere opreza. Angažovane su civilne i uniformisane hitne službe sa specijalnom opremom i dugim naoružanjem.

Pažnja policije usmerena je prvenstveno na crkve i verske događaje, posebno crkvene službe i božićne pijace. Mere se preduzimaju po potrebi i mogu uključiti i kontrolu pristupa ako je potrebno. Posetioci događaja i crkvenih službi se mole da ponesu ličnu kartu sa fotografijom i da ostave više vremena nego inače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.