Upozorenje RHMZ: Uskoro debeli minus u Srbiji

Izvor: B92, 03.Jan.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje RHMZ: Uskoro debeli minus u Srbiji

Beograd -- U Srbiji se u sredu ujutru očekuje delimično razvedravanje, posle podne ponovo kiša i sneg, a u petak i subotu će biti veoma hladno.

Kako je saopštio RHMZ, najniža temperatura će pred vikend biti i do minus 15, na planinama i do minus 22 stepena.

Najniža temperatura u sredu biće od minus šest do minus dva, najviša od dva do osam stepeni. Duvaće slab i umeren vetar, južni i jugozapadni, uveče i noću zapadni i severozapadni.

U Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se ujutro i pre podne delimično razvedriti, ali po podne dolazi naoblačenje, a uveče i noću kiša i sneg. Najniža temperatura biće minus tri, najviša pet stepeni. Vetar će biti slab i umeren, južni i jugozapadni, uveče i noću zapadni i severozapadni.

U Srbiji će u četvrtak biti oblačno i malo hladnije, mestimično sa snegom, na severu posle podne uglavnom suvo, a severni vetar biće u pojačanju.

U petak, subotu i nedelju biće pretežno oblačno, vetrovito i veoma hladno, u južnim, istočnim i centralnim delovima sneg, u brdsko-planinskim predelima stvaranje nanosa. Najniža temperatura biće od minus 15 do minus sedam, u planinskim predelima od minus 22 do minus 15, najviša od minus devet do minus tri stepena.

Od ponedeljka se očekuje pretežno oblačno i toplije sa snegom i kišom.

U Beogradu se narednih dana očekuje slično vreme, a u petak i subotu najniža temperatura će biti od minus 12 do minus osam, najviša od minus osam do minus pet.

Biometeorološka prognoza za sredu 4. januar:

Nastavlјa se nepovolјan uticaj meteoroloških prilika na većinu hronično obolelih. Posebna opreznost se preporučuje cerebrovaskularnim bolesnicima, astmatičarima i reumatičarima. Kod meteoropata su mogući bolovi u kostima i zglobovima, glavobolјa i razdražlјivost.

Prvi sneg u 2017. jutros je definitivno obradovao one najmlađe, a najviše snežnog pokrivača zabeleženo je u severnim predelima naše zemlje. I glavni grad danas je osvanuo u skladu sa imenom. Sneg je prekrio kuće, dvorišta, ulice, ali problema na putevima nije bilo.

"U toku noći napadalo je u proseku između 7 i 10cm snega, u zavisnosti od dela grada. Uspeli smo da očistimo prvi prioritet preko 1600km, još uvek radimo na delovima u podavalskom kraju, oko Kosmaja i tako dalje, da uspemo i taj deo da dovedemo u stanje kao što su sada gradske saobraćajnice na Novom Beogradu", kaže Ivan Tejić iz JKP Beograd.

I dok se sever beli, u ostalim predelima Srbije padavine se tek očekuju.

"Jutros smo imali, rano jutros, da je sneg počeo da pada, međutim nije bio nekog većeg inteziteta. A bez obzira na to, ekipe javnog komunalnog preduzeća čistoće su u potpunosti spremne za delovanje u zimskim uslovima, za osposobljavanje svih saobraćajnica na teritoriji grada Kragujevca", navodi Dragan Stevović, šef zimske službe JKP ''Čistoća'' Kragujevac.

Slično je i na jugu Srbije, gde je sneg tek počeo da provejava. Međutim putari upozoravaju da se narednih dana očekuje znatno više padavina i to u kombinaciji sa vetrom i veoma hladnim vremenom, što će usloviti i snežne nanose.

"U Nišu su zimske službe spremne za najavljene padavine, koje očekujemo u toku večerašnjih sati i u toku sutrašnjeg dana, prema izveštajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Javno komunalno preduzeće Medijana ima dovoljne količine soli, nabavili su sada i ovu kalijumovu so za znatno niže temperature", kaže Dragan Dimitrijević, šef štaba zimske službe Niš.

Sneg je tek počeo da pada kao i svake godine u zimskom periodu apeli iz nadležnih službi

Svi putevi u Republici Srbiji trenutno su prohodni. JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo. Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim časovima, moguće je stvaranje poledice, te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu", apeluju iz JP Putevi Srbije.

Dakle, ukoliko planirate putovanje, pripremite se za poledicu na kolovozima, naročito u pravcima ka planinskim centrima gde će saobraćaj svakako biti otežan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.