Upozorenje KIRS-a: Enormna primena nasilja hrvatske granične policije

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje KIRS-a: Enormna primena nasilja hrvatske granične policije

Beograd -- Komisija za izbeglice i migracije Republike Srbije izrazila je zabrinutost nad postupcima hrvatske granične policije zbog kršenja ljudskih prava migranata.

KIRS se oglasio nakon brutalnog prebijanja migranata i vraćanja sa granice Hrvatske.

Tom prilikom Komisija za izbeglice i migracije upozorila je međunarodnu zajednicu na enormnu primenu nasilja hrvatske granične policije.

"Кomesarijat za izbeglice i migracije izražava zabrinutost i zgražavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nad ovakvim postupcima, te upozorava predstavnike međunarodne zajednice na enormnu primenu nasilja hrvatske granične policije, kao i na flagrantno kršenje ljudskih prava. Hrvatski zvaničnici su izjavili da zaštita državne granice podrazumeva ponekad i određene oblike nasilja, što predstavlja kršenje zakona i preuzetih međunarodnih obaveza države koja je članica EU", navodi se u njihovom saopštenju.

Komisija je uputila i apel međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom pomogne da se prestane s ovako "neljudskim ponašanjem", podsećajući da svaka osoba koja se zatekne na teritoriji neke države ima pravo da zatraži azil i ući u proceduru dobijanja azila.

"Dečak koji je preživeo tešku fizičku i psihičku torturu od strane zvaničnih državnih organa Hrvatske, najpre je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega biva zatvoren u u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije. Od dečaka su oduzeli telefon i novac, fizički ga povredili, a nakon zatvaranja u prostoriju naterali su ga da se skine, gde su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dečak i izgubio svest. U ovom stravičnom incidentu dečak je zadobio prelom rebara sa unutrašnjim krvarenjem, hematome glave i izgubio dosta krvi", navodi se u saopštenju Komisije.

Podsetimo, dva dečaka iz Avganistana, smeštena trenutno u centru za smeštaj migranata u Krnjači, bili su žrtve brutalnog iživljavanja u Hrvatskoj, pre nego što su prebačeni ilegalno u Srbiju, a nakon toga su svoje traumatično iskustvo preneli novinarima.

Jedan od migranata koji su mučeni na hrvatskoj granici je S. B. (15), koji je ispričao da su ga na granici u Hrvatskoj najpre pitali da li dolazi iz Avganistana i da li je prešao iz Srbije, a potom ga tukli. Dečak je zamolio novinare tom prilikom da mu zamagle lice na snimku jer, kako je naveo, ako ga ponovo uhvate - ubiće ga.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da nije upoznato sa slučajem o kojem je izvestio Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije, da su pripadnici granične policije brutalno pretukli maloletnog Avganistanca K.S, ali tvrde da su ti navodi neutemeljeni.

"Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti", navodi se u policijskom saopštenju, preneli su hrvatski mediji. Hrvatsko ministarstvo policije tvrdi da nije upoznato sa ovim slučajem i smatraju, kažu, da je ovo "još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene istrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i spoljne granice Evropske unije".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MUP Hrvatske: Neutemeljene tvrdnje Srbije o mučenju migranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2019

Optužbe Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) koje upućuju na navodna mučenja migranata od strane hrvatske granične policije, apsolutno su „nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti“, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.  Komesarijat...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.