Upoznajte najzaduženijeg čoveka na svetu

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte najzaduženijeg čoveka na svetu

Bivši broker francuske banke Sosijete ženeral i prevarant Žerom Kervil najzaduženiji je čovek na svetu.

Kervil, naime, duguje toj banci 6,3 milijarde dolara, koliko su Sosijete ženeral koštale njegove malverzacije u poslovanju u 2007. i 2008. godini.

Kad izađe iz zatvora za tri godine, moraće da isplati naknadu u iznosu duga, odlučio je sud nakon odbijanja njegove poslednje žalbe na presudu.

Kervil je bio broker u Sosijete ženeralu, koji je sklopio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neoovlašćene terminske ugovore, vredne 73 milijardi dolara, slanjem lažnih imejlova sa hakovanih kompjutera i koristeći se malim odstupanjima u ceni robe.

Suština takvih poslova je da se iskoriste odstupanja u ceni između robe koja bi trebalo da košta isto, ali to nije slučaj. Ideja je da se kupi jeftinija, proda skuplja roba i potom sačeka da se dve cene spoje u jednoj tački.

Banka ispočetka nije primetila Kervilove malverzacije jer je pratila samo neto, a ne i bruto vrednost ovih paralelnih trgovanja koja, naravno, nisu bila stvarno uparena. Kad su upoređene sume, nestali su poslovi vredni 73 milijarde dolara.

Dok su u Sosijete ženeral otkrili prevaru, Kervil je uvelike razvio sistem velikih ulaganja i isto tako velikih gubitaka.

Smatra se da je ovo jedna od najvećih prevara u istoriji bankarskog poslovanja.

Povezane vesti: Direktor najveće izraelske banke optužen za prevaru Marsej: Širi se skandal sa policijskom korupcijom, 30 osumnjičenih Saslušanje Đukanovića o aferi Telekom 27. septembra Direktori iz afere "Jugoremedija" pušteni iz pritvora Vučić: Doći će na red Srbijagas i EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bankar duguje čak pet milijardi evra!

Izvor: Kurir, 05.Nov.2012, 07:02

PARIZ - Dužniji od Grčke...Najdužniji čovek na svetu postao je Žerom Kervjel, bivši broker banke Sosijete ženeral. ..Francuski sudovi proglasili su ga krivim za finansijske malverzacije koje su koštale njegovu banku čak pet milijardi evra, osudili ga na tri godine zatvora i naložili mu da nadoknadi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.