Upoznajte najbliži komšiluk

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte najbliži komšiluk

Ko nije nikada bio, prijatno će se iznenaditi lepotama koje su samo nekoliko sati udaljene od nas. Ko je bio, može da obiđe stare staze i možda sretne neke stare prijatelje.

Žabljak

Zbog vrhova alpskih visina, izvanrednih vidikovaca, ogromnih prostranstava pod snegom i uređenih skijališta Durmitor je idealan za zimski odmor. U planinskom masivu postoje 22 markirane staze, ali je zbog bezbednosti najbolje skijati na uređenim skijalištima Žabljaka. Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << popularni crnogorski turistički centar i vazdušna banja nalazi se u Nacionalnom parku „Durmitor" na 1.465 m nadmorske visine.

Ako kolima ili autobusom putujete iz Srbije, do Žabljaka možete doći preko Prijepolja ili Pljevalja. Od Beograda je udaljen blizu 400 km, odnosno oko šest sati vožnje.

Za majstore skijanja veliki izazov predstavlja najduža i najteža staza Bobotov kuk. Nalazi se na 2.523 metara nadmorske visine i ima staze u dužini 3.500 m. Za one manje iskusne na raspolaganju su staze „Savin kuk", „Bosača" i „Javorovača", koja se nalazi na samom ulazu u naselje. Skijaške terene povezuje osam vučenica i četiri dvoseda.

Dnevni ski-pas na Žabljaku ove zime košta 12 evra, a sedmodnevni 70 evra. Noćno skijanje, škola skijanja i iznajmljivanje ski-opreme po sedam evra.

U neposrednoj blizini naselja postoje odliene staze za alpske i nordijske discipline, do kojih se stiže ski-busom. Uz Crno jezero nalaze se staze za skijaško trčanje. Za popularni langlaufom, hodanje na skijama, u samom naselju postoji obeležena staza za koju nije potreban ski-pas.

Posle napornog dana na snegu opustite se u nekom planinskom restoranu uz durmitorsku pršutu, hleb u crepulji i jagnjetinu ispod sača. Izvrsnu domaću kuhinju služe restorani „Jezero", „Koliba" na Savinom kuku, „Katun" na obali Crnog jezera i „Čudna šuma" na Javorovači.

Na Žabljaku postoje uslovi za bavljenje paraglajdingom, a za autentični zimski doživljaj možete da se provozate konjskim sankama ili psećim zapregama.

Za turiste se organizuju izleti u lepe durmitorske predele, šetnja oko Crnog jezera i dva manja jezera koja se nalaze u blizini hotela „Durmitor" i restorana „Momčilov grad". Do ovih mesta možete da dođete automobilom ili markiranim pešačkim stazama.

Organizuju se i izleti na vrh Savinog kuka, kao i poseta izložbi domaae radinosti u zgradi Nacionalnog parka „Durmitor".

Bjelasica

I manji snežni pokrivač sasvim je dovoljan za skijanje na Bjelasici budući da su padine ove planine obrasle travom. Ipak, zvanična sezona skijanja u zimskom centru „Jezerine", po tradiciji, počinje krajem decembra, odnosno pred novogodišnje praznike.

Planina Bjelasica udaljena je samo osam i po kilometara od Kolašina. Ski-centar je na nadmorskoj visini od 1.420 metara, a najviši vrh planine je Crna glava (2.139 m).

Kada idete iz Srbije, do Kolašina koristite putni pravac preko Berana ili Bijelog Polja ka Podgorici. Ako pak putujete vozom, potrebno je da znate da je železnička stanica udaljena od Kolašina, te jedino taksijem možete da se prevezete do grada.

U ski-centru „Jezerine" postoji oko 15 kilometara uređenih staza opremljenih za dnevno i noćno skijanje. Staze su povezane sa ski-liftovima „Jezerine", „Carev do" i „Ključ”, a postoji i dečji ski-lift. Neiskusnim skijašima se ne preporučuje tri kilometra dugačka staza koja kreće od Ćupova, jer je nagib terena na pojedinim delovima čak 60 stepeni. Za bordere i vozače motornih sanki ograđen je poseban prostor.

Sedmodnevni ski-pas za decu staje 30 evra, a dnevni 10. Ski-pas za odrasle je duplo skuplji. Kompletna oprema za skijanje može da se iznajmi za pet evra dnevno, dok je najam sanki tri evra.

Na „Jezerinama" se nalazi nekoliko ski-škola koje vode instruktori s međunarodnim licencama. Sedam dana obuke košta 50 evra.

Na prevoju Crkvine, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara, nalazi se Lovački dom koji je i ugostiteljski objekat, i vidikovac, i mali prirodnjačko-lovački muzej.

U restoranima „Savardak" na putu između Kolašina i Jezerina i „Vodenica" u samom gradu služe se stara nacionalna jela. Tamo možete da pojedete najbolji kačamak i cicvaru. Kačamak za tri osobe košta oko 12 evra.

Restorani „Jezerine" i „Vilin izvor", u blizini polazne stanice žičare, poznati su po tome da se u njima spremaju odlična kuvana jela i pečenje. Porcija pasulja s kastradinom, sušenom ovčetinom košta 3,3 evra, jagnjetine sedam evra, roštilja od četiri do šest i po evra.

U kafićima espreso ili čaj koštaju 50 evrocenti, čašica žestokog pića od 0,80 do 1,50 evra, pivo oko dva evra.

Jedno od pogodnosti skijališta je i prostor za parkiranje koji može da primi preko 300 vozila, čak i vikendom kad su velike gužve. Sat vremena korišćenja parkinga za putničke automobile staje jedan evro, a za kombi vozila dva evra.

U ski-centru nema mogućnosti za smeštaj, pa je najbolje da ga potražite u Kolašinu. Iz grada je organizovan celodnevni autobuski prevoz do ski-centra i obratno. Prvi autobus prema skijalištu kreće ujutru u devet časova, a dalje ide na svakih pola sata do 10.30 h. Povratak je od 15.30 do 17 časova kada žičare prestaju da rade. Cena karte u jednom pravcu je dva evra. Skijalište ima uređen prostor za parkiranje za više od 300 vozila, cena parkinga je jedan evro na sat.

Jahorina

Jahorinu s pravom nazivaju snežna lepotica, jer se priroda postarala da ovde sve izgleda potpuno savršeno. Ova planina ima izvanrednu konfiguraciju terena. Uređene staze Jahorine za sve olimpijske discipline omogućile su, kao što je poznato, održavanje Zimskih olimpijskih igara, kao i drugih međunarodnih skijaških takmičenja.

Zimsko-turistička sezona zavisno od snežnih uslova počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Debljina snežnog pokrivača tokom zime iznosi u proseku 1,75 metara. Jahorina je od Beograda udaljena 320 km, oko šest sati vožnje preko Šapca, Loznice, Zvornika, Vlasenice i Pala.

Najviši vrh je Ogorjelica, sa 1.916 m, a samo skijalište se proteže od 1.300 do 1.880 m visine. Postoji dvadesetak uređenih staza različite težine koje su povezane s četiri dvoseda, osam ski-liftova i dva dečja ski-lifta. Za početnike i decu preporučuje se „bebi ski-staza" pored hotela „Rajska vrata". Na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje i za sankanje. Moguće je i noćno skijanje na najlepšoj stazi Poljice.

Dnevni ski-pas za odrasle košta 15 evra, a za decu do 14 godina 11 evra, sedmodnevni je 85, odnosno 60 evra, a dnevni za dečji ski-lift staje šest evra. Prilikom kupovine ovih propusnica ostavlja se depozit od pet evra, koji se dobija natrag po vraćanju ski-kartice. Sedmodnevni najam kompletne skijaške ili borderske opreme staje 62 evra, jedan čas u ski-školi košta 10 evra.

Restorane „Ognjište" na Poljicama, „Koliba" u hotelu „Termag" i picerija „Etno" na vrhu naselja Šator toplo preporučujemo. Cene su pristupačne, pa tako ručak za jednu osobu košta oko pet evra, kafa ili čaj koštaju od evro do dva, sokovi i pivo su oko tri evra, kuvano vino pet evra.

U diskotekama „Bord" i „Lavina" noćni provod je najbolji, a ako večeri želite da provodite u mirnijoj atmosferi, na raspolaganju vam je etnokafe „Pegi".

Uz same staze nalaze se brojne gril kućice s terasama, na kojima se preko dana možete odmoriti i okrepiti uz dobro poznate bosanske specijalitete s roštilja i tople i hladne napitke.

„Nort park", zimski park ekstremnih sportova, otvoren je prošle zime, a u njemu postoji staza za snoubord, skakaonica i ledena stena za penjanje. Park u sezoni radi svaki dan od 9 do 16 časova, a cena dnevne karte, bez opreme za penjanje, košta oko sedam evra.

Prošle godine poboljšana je i sigurnost parkinga, te je na ulazu u sam centar policijski punkt koji će vas na izlazu i ulazu ponekad proveravati. Cena parkiranja je jedan evro za sat vremena, dok dnevna karta košta 12 evra.

Izlet u Sarajevo, koje svega 28 km udaljeno od Jahorine. Prošetajte Baš čaršijom i osladite se čuvenim sarajevskim ćevapima ili burekom. Oprobajte se i na stazama Trebevića i Bjelašnice, olimpijskim planinama nadomak Sarajeva.

Mavrovo

Mavrovo se nalazi na planini Bistri, na 1.200 m nadmorske visine. Deo je Nacionalnog parka „Zare Lazarevski", najvećeg zaštićenog rezervata prirode u Makedoniji. Ovaj zimski centar je jedinstven po tome što se prostire oko jezera dugačkog 10 km. Pored jezera postoje brojne vikendice u kojima se može naći vrlo jeftin smještaj.

Od Beograda do Mavrova ima oko 530 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Skoplja. Možete i avionom do Skoplja, koje je od Mavrova udaljeno oko 90 km.

Skijališta se nalaze na nadmorskoj visini od 1.500 m i odlično se održavaju. Staze su povezane sistemom od tri žičare i s 11 ski-liftova, kojima može da se preveze do više od 10.000 skijaša na sat. Dnevna ski-karta je oko 12 evra, a nedeljna 80.

Najpoznatija staza u ski-centru je „Mirna dolina", dugačka 30 km, ali je skijašima na raspolaganju sedam i po kilometara te staze.

Za snoubordere je uređen poseban park sa snežnim levkom dugačkim 115m, širokim 16 m i visokim tri i po metra.

Kafići „Bahilo" i „Kampari" i noćni klub „Jeti" su najpopularniji. Cena kafe i čaja je oko jedan evro, soka dva evra, piva dva i po evra. Kompletan ručak košta oko šest evra, špagete su dva evra, tavče na gravče dva do tri evra.

Poseta Galičniku, makedonskom selu na padinama planine Bistre, koje je udaljeno 10 km od Mavrova. Ovo selo je prava turistička atrakcija zbog jedinstvene arhitekture i tradicionalnog načina života, a Galičke svadbe su nadaleko čuvene i u letnjem periodu privlače veliki broj turista.

Obilazak manastira sveti Jovan Bigorski iz 11. veka, koji se nalazi na 20 km od Mavrova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.