Upoznajte ŽENU PAUKA (VIDEO)

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte ŽENU PAUKA (VIDEO)

Luo Dengping ili "žena pauk" iz kineske provincije Guejdžoj, penje se po stenama bez ikakve zaštite, pa je zato mnogi nazivaju "žena pauk". Ona radi od 8 do 16 sati dnevno i zabavlja turiste, a mesečno joj država plaća 458 dolara.

Nekada su se u toj kineskoj provinciji muškarci pentrali po stenama kako bi brali lekovite biljke kojima se leče astma i reuma. Sad je Luo jedina koja to i dalje radi. Ona je inače ćerka iskusnog penjača, a već sa 15 godina je krenula očevim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stopama.

Stene po kojima se penje se nalaze blizu njene kuće, pa kaže da ima vremena da se posveti svojoj porodici. Luo je jedno vreme radila na gradilištu, a onda se vratila u svoje selo 2009. godine i udala se za lokalnog meštanina. Kako bi pomogla suprugu, koji radi kao vozač kamiona, ona se povremeno pela po stenama i brala bilje koje je kasnije prodavala.

Lokalne vlasti su 2015. godine odlučile da promovišu atrakciju penjanja, pa je tako Luo (37) postala jedina "žena pauk" u timu od pet penjača. Turistima oni prikazuju svoje veštine dva puta dnevno, piše 24sata.hr.

- Ne mogu me dovoljno platiti za to što dnevno dva puta rizikujem život, ali turističko područje je u blizini moje kuće pa kući mogu i pešice i imam dovoljno vremena za brigu o deci. Mislim da su žene i muškarci jednaki, ako se mogu muškarci penjati, mogu i žene. Važno je prvo dotaći stenu šakom ili stopalom, a ako to ne možeš, stani - kaže Luo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.