Izvor: Piplmetar.rs, 12.Feb.2024, 18:30

Upoznajte Via Cave: Mistična strana Toskane u kojoj ćete se odmoriti od turista

Danas onlinedanas 17:19

Via Cave, foto: Shutterstock
Etrurci su verovali u život nakon smrti, a postoji i teorija da su drevni putevi koje su izgradili u Toskani služili kao veza sa bogovima…
Via Cave je stara rimska putanja koja se nalazi u regiji Lazio, u centralnom delu Italije. Ovaj put je bio deo važne rimsko-etrurske mreže puteva i povezivao je drevni grad Rim sa gradovima duž Tirenske obale, kao što su Ancona i Ostija. Naziv „Cave“ potiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << od grada Cave, koji se nalazi duž puta.
Putovanje kroz toskansku idilu započinje slikovitim silaskom s tvrđave Pitiljano, koja se uzdiže na vrhu vulkanskog brda, praćeno ljupkim pejzažima i bujnim poljskim cvećem koje nežno ljulja na povetarcu.
Pod nogama, put prolazi pored impozantnih blokova sedre, visokih 25 metara, koji su se formirali od vulkanskog pepela, stvarajući stenovite zidove koji okružuju put. Priča se da je ovo mesto nekada izazivalo strahopoštovanje kod prolaznika, a autor teksta na BBC-u jasno se seća tog osećaja.
Pećina Via, mreža puteva koja se naziva i „potopljenim putevima“ starih Etruraca, koja okružuje gradove Pitiljano, Sovanu i Sorano, predstavlja gotovo nadrealan prizor.
Za Etrurce, ovi putevi su bili veza s podzemnim svetom – put u zagrobni život.
Arheološka otkrića poslednjih godina u grobnicama širom centralne Italije pružila su uvid u tajanstvenu civilizaciju koja je posvetila veliku pažnju kultu smrti.
Vica Cave, Shutterstock Široke brazde puta otkrivaju nam kako su izgledali putevi iskopani pre 2000 godina, duboko usađeni u stenu. Tokom vekova, putevi su se širili i prilagođavali, prelazeći kroz različite istorijske periode – rimsko, srednjovekovno, renesansno i moderno doba. Danas su ovi putevi omiljena destinacija za posetioce koji žele da dožive mističnu atmosferu etrurskih puteva.
Ako se odlučite za avanturu u Toskani, možete krenuti istražujući iz grada Pitiljano, prolazeći kroz srednjovekovna sela i otkrivajući prirodna čuda Mareme duž puta. Uživaćete u uskim prolazima i stazama oblikovanim u steni, dok ćete otkrivati čarobne pejzaže obrasle mahovinom i papratima, okružene visokim stenama.
Ovi putevi su izrezani plitko u stenu koristeći tehniku sličnu onoj viđenoj u starom Egiptu. Na putu ćete sresti i duboke grobnice s kamenim spomenicima, nekada ispunjene blagom i odećom za put u zagrobni život.
Iako su mnoge od ovih grobnica opljačkane tokom vremena, ostali su tragovi koji svedoče o bogatoj etrurskoj kulturi. Smatra se da su Etrurci verovali da život nastavlja i nakon smrti, a drevni putevi su bili put ka bogovima koji su živeli u podzemnom svetu.
Pećine na putu, foto: Shutterstock Danas, Via Cave predstavlja popularnu destinaciju za ljubitelje istorije i planinarenja. Put prolazi kroz slikovite pejzaže, šume i sela, nudeći posetiocima priliku da istraže bogato nasleđe ovog dela Italije. Na putu se mogu videti ostaci antičkih rimskih građevina, poput mostova, puteva i arheoloških nalazišta.
Osim istorijskog značaja, Via Cave takođe nudi prelepe prirodne pejzaže, što ga čini atraktivnim za rekreativne aktivnosti poput planinarenja, vožnje bicikla i šetnji. Posetioci mogu uživati u predivnom pogledu na okolne planine i doline dok istražuju ovaj drevni put.
Zbog svoje blizine Rimu i bogate istorije, Via Cave privlači turiste koji žele da dožive spoj antike i prirode. Mnogi organizuju ture ili samostalne avanture duž ovog puta kako bi iskusili njegovu jedinstvenu atmosferu i otkrili tajne prošlosti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.