Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte Operu Turbo

Kompanija Opera Software nedavno je predstavila konačnu verziju pregledača Opera 10. U svetu običnih Web pregledača, Opera 10 se izdvaja novim, inovativnim funkcijama koje su upakovane u elegantan, novi interfejs.



Opera Turbo, nova tehnologija komprimovanja koja rešava problem sporih veza.Bez obzira na to da li ste poslovna osoba koja je stalno na putu i oslanjate se na 3G kartice u svom malom prenosnom računaru, ili ste zaglavljeni na sporoj Wi-Fi vezi, Opera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Turbo vam nudi potrebno ubrzanje prilikom pretraživanja.

Ako je brzina vaše mreže veoma mala, jednostavno omogućite da Opera Turbo pretražuje Web brzinama sličnim onim kod širokopojasnog pristupa. Opera Turbo će automatski detektovati trenutak kada ćete imati koristi od brzina mreže.

Sjajan i lep interfejs

Novi Opera 10 pregledač je zaista doneo inovacije. Moderan i elegantan interfejs upotpunjuje vrhunske funkcije Opera koje vam pomažu da od pretraživanja Weba dobijete više.

Brzo biranje

Brzo Biranje pregledača Opera simulira se na celom Webu. Sada je spremno za vaš lični pečat. Da li imate veliki monitor? Prebacite Brzo Biranje na mrežu 5x5. Na raspolaganju su i druge dimenzije. Ako imate omiljene fotografije, možete ih koristiti kao pozadinu za brzo biranje.

Kartice

Opera nastavlja da otkriva nove načine za korišćenje kartica. U pregledaču Opera 10 veličinu trake sa karticama možete promeniti tako što ćete je povući nadole ili ćete dvaput kliknuti na regulator i oduševiti se: Opera sada prikazuje sličice svih otvorenih kartica.

Savet: Vizuelne kartice pregledača Opera 10 nalaze se na vrhu, ali ih možete postaviti na bilo kojoj strani ili na dnu. Isprobajte ovo na monitoru sa širokim ekranom.

Ažuriranje za bolju bezbednost

Opera 10 se automatski ažurira, tako da uvek imate najnoviju verziju. Tako ćete uvek moći iskoristiti najnovije funkcije i prednosti snažnog praćenja zapisa u pregledaču Opera onda kada je potrebno zaštiti korisnike.

Proverite pravopis

Nema više grešaka u pravopisu. Unesite tekst u bilo koje polje obrasca ili u klijenta e-pošte, a Opera će učiniti da izgleda dobro. Kontrolor pravopisa podržava 51 jezik i koristi popularni Hunspell format rečnika otvorenog koda.

Bolja e-pošta

Zašto da samo pretražujete Web? Opera postavlja vašu e-poštu tamo gde vam je potrebna, tako što ima ugrađeni klijent e-pošte za optimalnu produktivnost. Opera Mail pruža puno opcija za organizovanje, sortiranje i pretraživanje vaše pošte i kontakata. Opera 10 ima za sada najbržu i najmoćniju uslugu Opera Mail. Novi čitač toka diskusije olakšava praćenje diskusija. U kombinaciji sa ugrađenim kontrolorom pravopisa, Opera 10 je istovremeno i odličan klijent e-pošte i odličan pregledač.

Skrivena izrada

Brzina pretraživanja je kombinacija mnogo faktora. Opera 10 je prilagodila ukupnu brzinu i učinila pregledač Opera bržim i boljim na stranicama kao što je Gmail. Učitavanje stranice u pregledaču Opera 10 je 40% brže od pregledača Opera 9.6 i to pre nego što aktivirate Opera Turbo. Pregledač Opera nije dizajniran samo da bude lak i brz, već i pametan. Naše prilagođeno upravljanje memorijom je optimizovano da radi tako što čuva memoriju ukoliko računar ima manju RAM memoriju, a koristi više memorije za poboljšanje performansi ukoliko računar ima višak memorije.

Dostupnost

Opera 10 je potpuno besplatan pregledač na 43 jezika, uključujući po prvi put srpski jezik. Opera 10 radi na Windows, Mac i Linux platformama, a može se preuzeti sa lokacije http://www.opera.com/.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.