Upis prvaka od 1. aprila, bez diskriminacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis prvaka od 1. aprila, bez diskriminacije

BEOGRAD - Upis dece u prvi razred osnovne škole počeće 1. aprila i školske 2010/11 godine u Srbiji će biti oko 79.600 prvaka, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov.

Prvaka će za 1.600 biti više nego lane, a nova zakonska rešenja propisuju da se sva deca uključuju u sistem obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, uključujući i lica bez državljanstva, strane državljane, prognane i raseljene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Deca sa smetnjama u razvoju u redovnom sistemu

U redovan sistem obrazovanja uključuju se i deca sa smetnjama u razvoju i novinu u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavlja odredba koja se odnosi na inkluziju, odnosno na obavezu škole da, u slučajevima kada je to potrebno, donese individualni obrazovni plan prilagođen detetu.

Popov je naglasio da je u toku izrada pravilnika o individualnoj podršci deci, koji predviđa formiranje interresorne komisije za dodatnu obrazovnu, zdravstvenu ili socijalnu podršku detetu.

Komisija će biti sastavljena od roditelja, lekara, predstavnika lokalne samouprave, sa zadatkom da opštini predoči koji su vidovi pomoći detetu potrebni. Ako je na primer reč o siromašnom detetu, opština će za takvo dete obezbediti finansijska sredstva.

Zvanično, upis mališana od šest i po do sedam i po godina trajaće do kraja juna, u prvi razred kreću mališani rođeni od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine, ali će upis trajati sve do početka školske godine.

U Beogradu će biti 15.500 prvaka, a škola je dužna da upiše svako dete sa njenog područja. Deca iz osetljivih grupa (romska deca, deca iz siromašnih porodica...) mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, čime se olakšava upis dece iz socijalno ugroženih grupa.

Potreban i dokaz o zdravstvenom pregledu

Uz dokumentaciju, izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o prebivalištu i drugo, potreban je i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta, pa mališani pre škole moraju da obave sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara, logopeda.

Ispitivanje deteta i proveru spremnosti za školu obavljaju psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Ako za to ne postoji mogućnost, škola angažuje prevodioca, na predlog nacionalnog saveta nacionalne manjine.

U školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, deca mogu da se upišu samo uz saglasnost roditelja, a ukoliko je detetu preporučeno odlaganje polaska u školu za godinu dana, roditelj odnosno staratelj može da podnese zahtev komisiji škole za ponovno utvrđivanje spremnosti za školu.

Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Osim u državnu, deca mogu da se upišu i u privatne osnovne škole, koje rade po zvaničnim planovima i programima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.