Upaljeni alarmi: Približava se – biće još ekstremnije; Ovo je satelitski snimak FOTO

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 13:09

Upaljeni alarmi: Približava se – biće još ekstremnije; Ovo je satelitski snimak FOTO

Zagreb, Ljubljana -- U Hrvatskoj i Sloveniji su ponovo "upaljeni" meteo-alarmi, a građani su upozoreni na nove nepogode.

Podsetimo, prošle nedelje je u Hrvatskoj oluja odnela četiri života i napravila ogromnu štetu na objektima, infrastrukturi i automobilima. Nakon toga, usledilo je i strašno nevreme u Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod Srbije danas je izdao novo upozorenje.

DHMZ je sada izdao žuto upozorenje na moguću grmljavinu za četiri regije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << – Karlovačku, Zagrebačku, Istru i Kvarner i gospićku regiju.

Upozorenje je izdala i Uprava civilne zaštite.

Pišu da postoji mogućnost za grmljavinu i ponegde jak i olujni vetar i grad posle 16 sati u Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a posle 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Detaljnu prognozu za danas za HRT objavila je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a. Nova sedmica u Slavoniji, Baranji i Sremu počeće sunčanim vremenom i umerenim dnevnim razvojem oblačnosti. Uz umeren jugozapadni i južni vetar, temperatura će porasti sa jutarnjih oko 19 na oko 35 stepeni.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, po podne uz postepen porast oblačnosti. Uveče i u noći na utorak, uz pojačan razvoj oblačnosti, lokalni pljuskovi i grmljavina, ponegde i izraženiji, mogu biti uglavnom na krajnjem severozapadu. Tokom dana ponovo vruće sa temperaturom od 32 do 34 °C.

Vruće će biti i na severnom Jadranu i u Lici. Na zapadu će biti sunčano, po podne oblačno, a uz umeren i jak razvoj oblačnosti krajem dana i u noći na severnom Jadranu, posebno u Istri, povećava se verovatnoća mestimičnih pljuskova i grmljavine, lokalno mogućih i izraženijih. Duvaće umeren jugozapadnjak, na Jadranu umeren i jak jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće, ponegde vrlo toplo. Duvaće umereno južno, od sredine dana u jačanju, pa će more biti slabo do umereno talasasto. Najviše sunčanog vremena biće na jugu Hrvatske, uz umeren jugo.

Posle tople, delimično i veoma tople noći, najviša dnevna temperatura vazduha biće između 33 i 36 stepeni.

U utorak će u kopnenom području biti promenljivo i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, mestimično izraženijim i jakim vetrom, a ne može se isključiti ni grad. U sredu i dalje nestabilno sa kišom, ali osetno svežije. U četvrtak se vreme smiruje uz više sunca.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na severnom delu, u sredu će se proširiti na veći deo Dalmacije.

U četvrtak ponovo pretežno sunčano. U utorak će prvo jak jugo na severnom delu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u sredu će duvati prolazno nevreme sa kojim će se malo osvežiti.

Za celu Hrvatsku sutra je na snazi upozorenje na grmljavinu.

Narandžasto upozorenje je na snazi za Slavoniju, Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju i za Istru i Kvarner. Za splitsku i kninsku regiju na snazi je žuto upozorenje na nevreme, dok je na dubrovačkom području narandžasto upozorenje na visoke temperature.

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO), koja je za sever Slovenije u popodnevnim satima izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena.

Upozorenje za severozapad zemlje važi od 19 časova, a za severoistok od 18 časova. Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vetra, udara groma i obilnih padavina, javlja RTV Slovenija.

Meteorolog Blaž Šter upozorio je juče na Tviteru da je od ponedeljka uveče do srede moguće jače nevreme. U početku se očekuju jaki udari vetra i grad, ali od utorka posle podne i produženi pljuskovi.

Pored nestabilne atmosfere, ovog puta se očekuje još izraženije kretanje vetra, što podstiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošle nedelje. Na sajtu Ciklon.si upozoravaju na opasnost od orkanskih vetrova.

Jaki udari vetra prete i severnoj Italiji, gde su se prošle nedelje formirale intenzivne i destruktivne olujne ćelije koje su potom krenule ka Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi trebalo da se desi i ovog puta.

Arso je za utorak izdao i narandžasto upozorenje zbog mogućnosti nevremena za celu Sloveniju. Upozoravaju da u utorak i sredu zbog intenzivnih i dugotrajnih pljuskova u većem delu zemlje može doći do bujičnih poplava.

Kraj ekstremnih vremenskih uslova očekuje se posle srede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NOVA SNAŽNA OLUJA STIŽE U SRBIJU, EVO I KADA! Čeka nas još veći haos nego prošle srede, izdato više upozorenja! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023

Očekuju se "kritične" vremenske pojave, jaki pljuskovi, česta električna aktivnost, grad i jaki udari vetra...U Hrvatskoj i Sloveniji su ponovo "upaljeni" meteo-alarmi, a građani su upozoreni na nove nepogode...Podsetimo, prošle nedelje je u Hrvatskoj oluja odnela četiri života i napravila ogromnu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.