Upala pluća povećava rizik za srčana obolenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upala pluća povećava rizik za srčana obolenja

Starije osobe koje su hospitalizovane zbog upale pluća imaju veći rizik za srčani i moždani udar i smrt od posledica bolesti srca.

Američki naučnici Univerziteta Pitsburg su izračunali da je taj rizik bio četverostruko povećan u prvih mesec dana posle obolevanja od upale pluća.

Kako piše "Journal of the American Medical Ašociation", 1,5 puta je veći rizik bio prisutan i godinama posle obolevanja od upale pluća.

Inače, procenjuje se da od upale >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pluća svake godine oboleva 1,2 odsto stanovnika severne hemisfere.

Istraživači objašnjavaju da upala pluća podstiče upalne procese u srcu i krvnim sudovima i tako povećava rizik za srčani i moždani udar.

Novi nalazi su prikupljeni tokom deset godina od oko 6.000 ispitanika starijih od 65 godina i oko 16.000 ispitanika starih od 45 do 64 godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Upala pluća povećava rizik za srčana obolenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2015

Starije osobe koje su hospitalizovane zbog upale pluća imaju veći rizik za srčani i moždani udar i smrt od posledica bolesti srca...Američki naučnici Univerziteta Pitsburg su izračunali da je taj rizik bio četverostruko povećan u prvih mesec dana posle obolevanja od upale pluća...Kako piše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.