Izvor: Piplmetar.rs, 03.Avg.2023, 13:30

Uoči komemorativnog skupa za žrtve „Oluje“ u Prijedoru: Vučić stiže u dvodnevnu posetu Republici Srpskoj

S. D.danas 13:18

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić primila je juče ambasadora Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandra Vranješa, poželevši mu dobrodošlicu i uspešan mandat, piše sarajevsko Oslobođenje.
Ovaj sastanak održan je dva dana prije nego što će u Prijedoru biti obeležen Dan sećanja na srpske žrtve Oluje.
Isti dan će u Banjaluci biti održana sednica vlada RS-a i Srbije, potom i sednica Savjeta za provođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima.
Vranješ je u proteklom periodu imao niz skandaloznih izjava koje se tiču priče o, sad već bivšim, sarajevskim studenticama koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića, piše Oslobođenje.
U jednoj od izjava je, između ostalog, kazao kako “naša deca znaju da je Alija Izetbegović zločinac, a Ratko Mladić heroj”.
Izrazio je i zahvalnost direktoru BIA Aleksandru Vulinu koji je dvema studentkinjama omogućio nastavak studiranja u Beogradu.
Pretpostavlja se da su Vranješ i Brnabić, između ostalog, razgovarali i o ovim temama, ali u zvaničnom saopštenju je navedeno kako su diskutovali o ekonomskoj i infrastrukturnoj saradnji dve zemlje, kao i potencijalnom ulasku BiH u Otvoreni Balkan.
I dok su Brnabić i Vranješ razgovarali u Beogradu, objavljena je informacija o poseti srpskog predsednika Aleksandra Vučića BiH.
Vučić, naime, u dolazi danas u republiku Srpsku u kojoj će boravi do sutra uveče.
U planu njegove posete, između ostalog, navodi se da će prisustvovati obežavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Prijedoru, te da će se u Banjaluci obratiti medijima nakon sednice Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske.
Pored toga, srpski lider sastće se i sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Dodik je ranije najavio da će sa Vučićem obići i Petrovačku cestu.
– Tamo ćemo položiti vence i nakon toga doći u Prijedor na obežavanje Dana sećanja na Srbe stradale u Oluji, kazao je predsednik Republike Srpske.
Direkcija za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine saopštila je da je uključena u obezbeđivanje predsednika Srbij.
„Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini je putem Ministarstva inostranih poslova BiH najavila događaj i dolazak Vučića, njegove delegacije i drugih štićenih lica u službenu posetu BiH“, navodi se u saopštenju.
Direkcija, kako ističu, koordiniše aktivnosti i razmenjuje informacije sa svim nadležnim policijskim telima i drugim partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Gradske vlasti u Prijedoru počastvovane su što će sutra ugostiti visoku delegaciju političara iz RS-a i Srbije, a gradonačelnik Slobodan Javor nije krio oduševljenje zbog dolaska Dodika, Vučića i ostalih visokih zvaničnika.
– Grad Prijedor je učinio sve da obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u Pogromu Oluja u petak, 4. augusta, u prisustvu najvišeg rukovodstva Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve, prođe na najbolji način, poručio je Javor.
Inače, u najvećem gradu Srpske postavljen je bilbord na kojem se nalaze predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz poruku „Složno u nove pobjede!“.
Na banjalučkom Aerodromu bilbord dobrodošlice delegaciji Srbije u Republiku Srpsku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nataša Kandić za Danas: Nije do „Oluje“ došlo samo zahvaljujući odgovornosti Hrvatske, ima tu odgovornosti i Srbije

Izvor: Danas, 04.Avg.2023, 08:04

Uoči komemorativnog skupa za žrtve “Oluje”, koji će biti održan večeras u Prijedoru, Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da “ta odluka pokazuje da tu nema dobrih namera".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.