Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unprofor:Planirano etničko čišćenje

Zagreb -- Unprofor u izveštaju naveo da je akcija Medački džep planirano etničko čišćenje, za koje je bio odgovoran Rahim Ademi.

"Etničko čišćenje obavljeno je temeljito i sistematično s jasnim ciljem da se zona za određeno vreme učini nenastanjenom", navodi se u izveštaju kanadskog bataljona Unprofora, koji je danas pročitan na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu u Županijskom sudu u Zagrebu.

Kanadski vojnici su, prema navodima detaljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vrlo precizno sastavljenog izveštaja, zločine zatekli 16. septembra u srpskim selima gde su ušli nakon povlačenja hrvatske vojske.

Prema tom izveštaju, na području Medačkog džepa u roku od samo 12 sati uništene su 164 kuće i 148 privrednih zgrada, većina ih je spaljena ili raznesena eksplozivom, pobijena je gotovo sva stoka, a bunari su zatrovani.

Kanađani su na tom području pronašli i 16 leševa, među kojima je bilo žena između 15 i 25 godina, najpre ubijenih iz vatrenog oružja, a zatim spaljenih.

Kako je u obilasku terena pronađen veliki broj odbačenih hirurških rukavica i otkopanih rovova, Unproforovi predstavnici su zaključili da je hrvatska strana veći deo leševa pokupila i odnela na drugo mesto.

To dokazuju podatkom da je neposredno nakon akcije, koja je sprovedena u septembru 1993, hrvatska vojska srpskoj strani predala 52 tela, a da je 16 leševa koje je Unprofor pronašao bilo na nepristupačnim i zabačenim mestima.

Zbog pojedinosti oko etničkog čišćenja, potrebne logističke podrške, ali i činjenice da je u zločinima učestvovalo više vojnih jedinica, Unprofor je zaključio da je za planiranje i sprovođenje akcije razaranja najverovatnije odgovoran Ademi, koji je tada bio na funkciji zapovednika vojne oblasti Gospić.

U izveštaju se navodi i da se od hrvatskih vlasti mora zatražiti kažnjavanje odgovornih, a kao najmanju meru predložili su Ademijevo smenjivanje.

Advokati drugog optuženog, Mirka Norca, prigovorili su na pročitane izveštaje, ističući da su pristrasni, nestručno napisani i utemeljeni samo na informacijama prikupljenima isključivo s neprijateljske strane.

I optuženi Ademi izneo je prigovori, tvrdeći kako su netačne činjenice vezane za jedan sastanak koji je održan tokom akcije, a ispravio je i podatak da je u to vreme bio brigadir, a ne general, pa ispada da Unprofor nije znao s kim se sastaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.