Unosno mesto premijerno u JDP

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Unosno mesto" premijerno u JDP

Premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu komedija "Unosno mesto" u režiji Ergona Savina. U priči o korupciji i birokratskoj diktaturi glavnu ulogu tumači Nikola Rakočević.

Na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno se izvodi "Unosno mesto" Nikolaja Ostrovskog, u režiji Egona Savina. U komediji o korupciji, pohlepi, birokratskoj diktaturi i njenom krahu, glavnu ulogu tumači Nikola Rakočević.

Napisana 1857, cenzurisana od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tadašnjih moćnika, drama "unosno mesto" stiže u vreme kad je njena radikalnost utanjila. Jer ko ne nudi i ko ne očekuje mito? Tako je kroz vekove.

"Ali to postaje sve više i više neprihvatljivo. Način da prihvatimo svoju realnost i stvarnost je da joj se smejemo. I sebi samima", rekao je reditelj Egon Savin.

Od Predraga Ejdusa, Branislava Lečića, Srđana Timarova, Seke Sablić se očekuje da izazovu opominjući i otrežnjujući smeh.

Izvan glavnog toka, juriša na pozicije i beskrupulozno bogatstvo, Ostrovski nudi i mogućnost snažnije polarizacije pameti i nepameti, mladih i starijih, emocija i hohštapleraja.

"Mislim da ova predstava otvara pitanje koliko smo mi pristali na to da je to naša stvarnost i da stvari tako funkcionišu. Pored toga što predstava ima umetnički kvalitet, važna je i zato što će ljudi shvatiti dijagnozu društva", kaže glumac Nikola Rakočević.

Ozbiljnost i veličina ove produkcije je i u izboru saradnika - ambijent kreira naš najveći scenograf Miodrag Tabački, a kostim Lana Cvijanović.

"Unosno mesto" je drugi Ostrovski Egona Savina. Na istoj sceni je 2005. režirao "Šumu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Unosno mesto: Korupcija i mito na sceni JDP-a

Izvor: B92, 08.Mar.2014, 10:24

Predstava "Unosno mesto" po tekstu ruskog klasika Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina premijerno je izvedena 7. marta na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta...Za premijeru je vladalo veliko interesovanje, a publika u prepunoj sali na kraju je dugim aplauzom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.