Univerzijada u škripcu

Izvor: Politika, 10.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzijada u škripcu

Održavanje Beogradske univerzijade potpuno je vezano za završetak radova na ovim sportskim objektima koji su „nosili” nekadašnje kandidature Beograda za organizaciju Olimpijskih igara

Da li će se 25. letnje univerzitetske sportske igre održati u Beogradu ili ne, u ovom trenutku, čini se, zavisi isključivo od toga da li će bazeni SRC „Tašmajdan” i stadion Crvene zvezde biti na vreme rekonstruisani u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za održavanje sportskih takmičenja.

Sve ostalo, iako se tu i tamo ponešto kasni, kao što je reč o dvorani u Inđiji, biće, čini se, završeno na vreme tako da jubilarna Univerzijada počne kako je i planirano – 1. jula. Međutim, ako objekti za dva najmnogoljudnija sporta, atletiku i plivanje, ne budu završeni, sudbina Univerzijade biće potpuno neizvesna... Manje loš scenario u tom slučaju jeste da se Univerzijada održi bez njih (ili jednog od ta dva sporta), a najgori da Fisu pronađe drugog domaćina ili da potpuno otkaže Univerzijadu. U prvom slučaju šteta za imidž Beograda i Srbije bila bi velika, u drugom nemerljiva.

– Upravo je završena javna nabavka za građevinske projekte za tri objekta koji će se koristiti za atletiku. To su „Marakana” na kojoj će se održati takmičenje, teren Vojne akademije za treninge i Vojne gimnazije za zagrevanje. Očekuje nas raspisivanje javne nabavke za izvođača građevinskih radova i javnih nabavki za tartan... Javna nabavka opreme, računajući sva borilišta je u toku. U dogovoru sa Atletskim savezom odlučili smo se za takozvani „sendvič sistem” staze – ni najskuplju ni najjeftiniju varijantu – koja je malo mekša od najskuplje takmičarske i odgovara za treninge. Zbog malo vremena koje nam je preostalo, razmišlja se da se građevinski radovi povere direktno Javnom preduzeću „Beograd put” – kaže Dragan Pešikan, koji je odnedavno zadužen za brigu o sportskim objektima u preduzeću „Univerzijada Beograd 2009”.

Čak ni skraćen postupak za izbor izvođača radova ne garantuje da će sve biti spremno, jer u igri je i viša sila – vreme.

– Za izlivanje atletske staze potrebno je od 26 do 30 dana potpuno suvog vremena i to ne samo da nema kiše, nego ni da u vazduhu nema previše vlage. Mi smo spremni da radimo 24 časa dnevno, čak i da postavimo šatore na pravcima na „Marakani” i da pod njima izlivamo stazu, dok bi se krivine radile po lepom vremenu. Takođe u tenderu za nabavku i izlivanje staze tražićemo da nabavljač obezbedi atest Svetske atletske federacije, koji je neophodan za održavanje takmičenja. I time bi uštedeli nešto vremena – kaže Pešikan, koordinator za sportske objekte i sport na Beogradskoj univerzijadi.

Propisima Svetske plivačke federacije organizator mora da ima dva bazena tzv olimpijskih dimenzija, jedan uz drugi, jedan za zagrevanje i jedan takmičarski.

– Problem je što za plivanje nemamo rezervnu varijantu za „Tašmajdan”. Bazen na Banjici je par santimetara kraći i plići, a zbog poodmaklog vremena prinuđeni smo da se umesto rekonstrukcije krova na zatvorenom bazenu na „Tašu” opredelimo samo za sanaciju – kaže Pešikan i dodaje da su na skakačkim bazenima u Košutnjaku u toku opsežni radovi, koje finansira država.

Zakašnjenja je bilo i na dvorani u Inđiji u kojoj bi se igrala odbojka, ali Pešikan smatra da će ona biti završena na vreme, a za svaki slučaj obezbeđena je rezervna – dvorana u Zrenjaninu koja je bila predviđena za rukomet, koji je ispao sa programa Univerzijade.

– Rezerve imamo i za sve druge sportove, samo ne za atletiku i plivanje – kaže Dragan Pešikan

Ž. B.

------------------------------------------

Podsećanje na 1975.

Beograd je 1975. godine trebalo da organizuje Univerzijadu, ali ni tada nije imao „sreće” i Univerzitetski savez za fizičku kulturu Jugoslavije, formalni organizator priredbe, otkazao je domaćinstvo. Učinjeno je to u poslednji čas i tadašnji predsednik Fisu Primo Nebiolo, docnije alfa i omega svetske atletike, imao je samo toliko vremena da u svom Torinu organizuje Univerzijadu u atletici.

Za organizaciju takmičenja u ostalim sportovima, kao i smeštaja i transporta učesnika, nije bilo vremena.

--------------------------------------------------------

N. Ilić: Sve ide svojim tokom

Predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade Nebojša Ilić, nije želeo da detaljnije govori o budžetu, koji za organizaciju ove priredbe udruženim snagama izdvajaju Vlada Srbije, Beograd i Izvršno veće Vojvodine. Deo sume, „razrezane” Vojvodini, izdvajaju vojvođanski gradovi u kojima će se održati neka od takmičenja i, nezvanično saznajemo, prebacivanje sredstava na račun organizatora je kasnilo i zbog „nesporazuma” oko novca koji je trebalo da izdvoje Novi Sad, Inđija, Pančevo...

– Finansijski plan Univerzijade je usvojen. Budžet je definisan, takođe i sve obaveze i sve ide svojim tokom. Nemam druge informacije. U medijima je bilo previše napisa u krivim tonovima, vađenja delova izjava iz konteksta, a mnogo manje pažnje je poklonjeno onome šta smo uradili – kaže Ilić.

Među velikim javnim nabavkama, koje su završene, jesu opremanje univerzitetskog sela (vrednost 506.000.000 dinara), izabran je koncept svečanog otvaranja i zatvaranja, a pre dva dana potpisan je ugovor o ishrani učesnika Univerzijade.

– Univerzitetsko selo će biti opremljeno na vreme nameštajem „Simpo lajna”, koji će posle Univerzijade pripasti studentskim i đačkim domovima i ustanovama širom Srbije, a uveren sam da smo na najbolji način rešili pitanje ishrane učesnika i njihovih pratilaca. Ishrana je jedna od ključnih stavki u organizaciji ovako velikih sportskih manifestacija sa više od 10.000 učesnika – kaže Ilić.

Posle usvajanja koncepta svečanog otvaranja i zatvaranja, pojavili su se napisi da će ceremonije koštati devet miliona evra, više nego što bi koštala jedna dobra, funkcionalna sportska dvorana.

– To nije tačno. Otvaranje i zatvaranje u „Beogradskoj areni” koštaće deset puta manje – 850.000 evra – kaže Nebojša Ilić.

Ž. B.

[objavljeno: 11/03/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Univerzijada u škripcu

Izvor: B92, 11.Mar.2009, 02:37

Beograd -- Održavanje beogradske Univerzijade može biti ugroženo ako na vreme ne bude završena potrebna rekonstrukcija sportskih objekata, piše "Politika"... Održavanje 25. letnjih univerzitetskih sportskih igara u glavnom gradu Srbije, u ovom trenutku, zavisi od toga da li će bazeni SRC "Tašmajdan"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.