Uništeno srce KBC „Dr Dragiša Mišović”

Izvor: Politika, Beta, 27.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništeno srce KBC „Dr Dragiša Mišović”

Dogorele grede prete da će se obrušiti i strogo je zabranjen ulaz u zdravstveni centar na Dedinju. – Ekipa „Politike” juče obišla bolnicu pristavši da to učini na sopstveni rizik. – Ne zna se da li su uništeni najsavremeniji skupoceni aparati

Naslage pepela u koji je vatra pretvorila krov i inventar najvišeg sprata najvažnijeg zdanja Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović” voda je donela do ulaza u zgradu. Čađ, prašinu, prljavštinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zgarišta bujica je razlila po nižim etažama, donedavno najsavremenije opremljenog zdravstvenog centra. Vetar je šibao kroz pukotine između limenih ploča koje su preostale od novoizgrađenog krova. Dogorele grede prete da će se obrušiti i strogo je zabranjen ulaz u zgradu. Isključivo službena lica ili zaposleni u ovom zdravstvenom centru mogli su da provire unutra, do juče kada je ekipa „Politike” obišla pristavši da to učini na sopstveni rizik.

Pustoš. Tišina. Nema svetla. Nema struje. Ni grejanja. Nekoliko lekara vija hodnicima. Ogorčeni, smrknutih lica zabranjuju da se krene ka višim spratovima. Kako se kroči u zdanje na prizemlju sa desne strane zaključan Centar za digestivnu endoskopiju – ponos ovdašnje medicine, po ugledu na svetske standarde opremljen najsavremenijim i najskupljim aparatima, a posle požara blokiran. Vrata su se automatski zatvorila čim je presečen dovod električne energije tako da se još ne zna da li su skupocene mašine oštećene. Izvesno je da je poplavljen sprat iznad. Tu su se nalazile intenzivna nega, koronarna i pulmološka jedinica. Profesor dr Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović” objasnio je da su upravo na prvom spratu ležali pacijenti koji su zbog infarkta primljeni na dan kada je izbio požar. Kada su vatrogasne slavine zavrnute slapovi su se povukli u ogromne bare po hodnicima, lekarskim i bolesničkim sobama. Nisu presušile ni na drugom i trećem spratu u operacionim salama, intenzivnoj nezi i odeljenju za sterilizaciju.

– Srce centra više ne funkcioniše. Tu nam je bila i kuhinja. U neoštećenim bolnicama preko puta bloka koji je izgoreo smešteno je dve stotine bolesnika i osoblje, a ostali smo bez hrane. Vešeraj je, takođe stradao. Skener, rendgen, osam etaža – šest iznad i dve ispod zemlje, osam i po hiljada kvadrata, sve je na toj vertikali koja je upropašćena. Kotlarnica je uništena, jednostavno ništa ne radi – objašnjava Šćepanović vidno uzrujan.

Zabrinut je kaže zato što kreće hladno vreme, zima i kiša.

– Krov je otvoren slivaće se voda, a trebalo bi zaštititi i spasti ono što nije uništeno – dodaje on.

Jedino u upravnoj zgradi ima struje i to zahvaljujući agregatu. Takozvana stara klinika „Dr Dragiša Mišović” odsečena je sa električne i toplovodne mreže i ne zna se kada će proraditi, a šteta još nije procenjena. Sigurno je da oko 40 lekara specijalista i oko 200 medicinskih sestara koji su u ovoj kući spasavali pacijente, trenutno nemaju gde da rade.

– Godišnje se u ovoj zgradi obavljalo između četiri i pet hiljada visokorizičnih operacija. Pacijenata je primano mnogo više od toga. U stradalom zdanju smeštena je i hitna služba, ambulanta i laboratorija. Nekoliko miliona pregleda obavljano je zgradi koja je sada potpuno van funkcije – napominje Šćepanović dodajući da će bar za toliko ostali zdravstveni centri biti opterećeni dok se ova kuća ne vreti u pređašnje stanje.

Pacijenti koji su u noći požara bili smešteni u gorućoj zgradi KBC „Dr Dragiša Mišović” evakuisani su u klinike Vojnomedicinske akademije, Urgentnog centra, Banjice, Bežanijske kose, Zemuna, a 25 je premešteno u bivšu Železničku bolnicu koje pripada krugu bolnica na Dedinju.

M. Simić

--------------------------------------------------

Osiguranje pokriva štetu

MUP je saopštio da je požar posledica neispravnih elektroinstalacija. Šćepanović kaže da je beogradska firma „Beta inženjering” bila zadužena za završne radove, uključujući i elektroinstalacije na poslednjem izgorelom spratu najvažnije klinike dedinjskog zdravstvenog centra. A šta god da je izazvalo plamen, štetu koja je sigurno ogromna, nadoknadiće „Dunav osiguranje”.

– Naši procenitelji juče su nezvanično posetili zdanje koje je gorelo ali nismo dobili zeleno svetlo od policije tako da šteta još nije procenjena. Ali čim se bude znalo kolika je u roku od dva do 14 dana ćemo uplatiti potreban iznos na račun KBC „Dr Dragiša Mišović” – kazala je Milica Slijepčević iz „Dunav osiguranja”.

[objavljeno: 28/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.