Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništene zasejane oranice

VLASOTINCE, LESKOVAC, LEBANE - Poplave u opštinama Vlasotince i Leskovac ostavile su za sobom pustoš u privatnim kućama, na imanjima, poljoprivrednom zemljištu, putevima i mostovima. Prema nezvaničnim procenama, šteta je preko dve milijarde dinara. Vodene bujice poplavile su i trećinu opštine Lebane.

Najteža situacija je u Vlasotincu, gde je još na snazi vanredno stanje i gde su zatvorene sve školske i predškolske ustanove zbog nedostatka vode za piće, a stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz poplavljenog romskog naselja iseljeno je i smešteno u zgradi Doma partizana.

Bujica koja je nosila sa sobom drveće pokidala je magistralni cevovod iznad vodozahvatne zone na nepristupačnom terenu reke Vlasine.

- Preksinoć je stigla specijalna mašina za zavarivanje, jedna od dve u Srbiji, i počela sa radom, pošto smo prethodno uspeli da raščistimo teren i preusmerimo tok reke. Nadam se da će za dan-dva proraditi fabrika vode - kaže predsednik opštine Srđan Šušulić.

Stanovništvo se snabdeva vodom iz sedam cisterni. Na račun opštine juče je uplaćeno 10 miliona dinara iz Vlade Srbije.

„Delta humanitarni fond" je u okviru svoje akcije pružanja hitne pomoći poplavljenoj opštini Vlasotince obezbedio hitnu humanitarnu pomoć. Struktura pomoći je definisana na osnovu spiska potreba koji je dostavio krizni štab opštine Vlasotince.

U Leskovcu su najviše stradala prigradska naselja i sela severnog dela opštine. Reka Šarenica, čiji vodostaj tokom godine nije veći od 20 centimetara, kao i reka Jablanica, poplavile su oko 1.000 domaćinstava. Najalarmantnije je u Lipovici i Pečenjcu, gde su, pored zasejanih oranica i poplavljenih podruma i staja, stradale i životinje, ali uništene i velike količine krompira po podrumima.

Predsednik opštine Lebane Mića Stojanović ističe da je u toj opštini poplavljeno 300 domova, uništeno više puteva i nasipa, te da su još pod vodom svi usevi u ravničarskom delu. Pod vodom je i škola u Ćenovcu, koja je zatvorena.

Vodena stihija delimično je srušila i most u Biljanici preko Orašačke reke. Još nepoznati lopovi ukrali su tri akumulatora sa kamiona i dve cisterne sa vodom, pristigle kao pomoć iz Gradske čistoće iz Beograda, koje su se nalazile u zatvorenom krugu pogona preduzeća „Vodovod" u Leskovcu.

U pirotskoj, babušničkoj i belopalanačkoj opštini još se utvrđuju štete. Zavod za javno zdravlje iz Pirota juče je saopštio da na poplavljenom području opštine Babušnica postoji veliki rizik za pojavu crevnih zaranih bolesti i epidemija jer nema tekuće vode iz gradskog vodovoda.

Republička sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravlje upozorili su vlasnike ugostiteljskih objekata da, ukoliko nisu u mogućnosti da obezbede minimum sanitarno-higijenskih uslova, obustave proizvodnju u svojim objektima, strogo se zabranjuje i organizovanje slavlja u tim objektima, a građani se upozoravaju da od domaćih životinja stradalih u poplavi ne koriste meso za ishranu.

Predsednik privremenog organa opštine Babušnica Ranko Janković je rekao za „Blic" da neke nezvanične procene govore da će štete od poplava u ovoj opštini biti od 600 do 800 miliona dinara.

Voda iz cisterni za Nišlije

NIŠ - U delu Niša na desnoj obali Nišave od danas do daljeg biće raspoređeno od 7 do 19 časova osam pokretnih cisterni i tri stacionarna kanistra sa pijaćom vodom.

Jedna cisterna kružiće na svaka tri sata od raskrsnice ulica Ratka Jovića i Vukadina Jocića do ugla Pribojske i Mariborske ulice.

Druga cisterna kružiće od tehničkih škola i fakulteta do OŠ „Vuk Karadžić". Lokacija treće cisterne menjaće se na potezu od ugla ulica Kosovke devojke - Gornjomatejevačke - Vase Pelagića, do ugla ulica Borske i Posavske. Četvrta cisterna pomeraće se od OŠ Njegoš" do OŠ „Stefan Nemanja". Peta cisterna „pokrivaće" deo grada od OŠ „Miroslav Mika Antić" do okretnice u Donjoj Vrežini.

Šesta cisterna biće postavljena na potezu od ulaza na Matejevački put do vrtića „Vilin grad". Sedma cisterna kružiće od vrtića „Kolibri" preko pijace Durlan do pošte u Knjaževačkoj ulici.

Osma cisterna biće stacionirana kod OŠ „Čegar".

Stacionarnim kanistrima obezbeđena je voda za piće u specijalnoj bolnici u Gornjoj Toponici, bolnici u Knez selu i u kuhinji Predškolske ustanove „Pčelica".

Smiljko Kostić, gradonačelnik Niša predložio je kupovinu još pet cisterni, ali u ovom trenutku ne može se precizirati da li će i kada ova ideja biti realizovana. O. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.